Mihai Eminescu

Extras din referat Cum descarc?

Inca de la primele poezii Mihai Eminescu a surprins contemporaneitatea cu genialitatea sa lirica, in care cuprinde la un loc intreaga spiritualitate romaneasca, regasindu-se aici sufletul poporului, al sramosilor si al viitorimii.
Mihai Eminescu avea o fire imprevizibila, producand totdeauna o impresie puternica si neobisnuita asupra celor care-l cunosteau, atat prin infatisare cat si prin gesturile sau prin privirea sa cufundata-n ceruri-nalte, visatoare, solitara. Detasat de lumea materiala a intereselor marunte, Eminescu este totodata preocupat de starea meschina a societatii in care trebuia sa traiasca, iscand cele mai variate controverse. Imaginea lui s-a reflectat in constiinta publica in mod contradictoriu, boem si neinteles, sociabil sau insingurat, muncind si citind enorm, poetul nu avea cum sa se inscrie in cotidian, in obisnuit.
Vasta sa cultura, formatia sa intelectuala si spirituala, inteligenta iesita din comun, memoria impresionanta construiesc o personalitate covarsitoare, un om al timpului modern, pe care Titu Maiorescu l-a intuit dupa aparitia a numai trei poezii: Cu neobosita lui staruinta de a ceti, de a studia, de a cunoaste, el isi inzestra fara preget memoria cu operele insemnate din literatura antica si moderna. Cunoscator al filosofiei, in special al lui Platon, Kant si Shopenhauer, si nu mai putin al credintelor religioase, mai ales al celei crestine si budiste, este admirator al Vedelor, pasionat pentru operele poetice din toate timpurile, posedand stiinta celor publicate pana astazi din istoria si limba romana. Previziunea lui Titu Maiorescu, aceea ca secolul al 20-lea va incepe sub auspiciile geniului lui s-a adeverit, Eminescu generand o emotie cu totul aparte asupra scriitorilor care-l urmeaza, deoarece el a reusit sa exprime specificul spiritual al neamului romanesc.
Dragostea lui Eminescu pentru folclorul romanesc este vizibila in toate poeziile sale, transparand prin toti porii creatiei si simtirii lirice, fapt recunoscut si de exegezii straini, ca Rosa Del Conte, care afirma ca nu este putin ceea ce datoreaza gandirii occidentale cultura lui Eminescu, dar cuvantul liric in care se transfigureaza lumea lui este scos din izvoarele traditiei autohtone. (Eminescu sau despre Absolut -1962). Pasiunea lui pentru istorie, ilustrata increatia poetica si marturisita prin preocuparea permanenta si neobosita pentru cunoasterea trecutului si neamului romanesc este inca o coordonata majora a formatiei spirituale a celui mai mare poet care a venerat vreodata pe cei din care s-a nascut: Precum traieste cerul in marea ce-l respira. Patriotismul sau inflacarat reiese si din marturisirea incarcata de admiratie pe care o face poetul intr-o scrisoare trimisa junimistului Gh. Panu: in lumea asta nu e nimic mai interesant decat istoria poporului nostru, trecutul lui, tot-tot este un sir neintrerupt de martiri. Mihai Eminescu sta, in literatura universala, alaturi de cei mai mari poeti nationali ai altor tari, ca Dante ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Mihai Eminescu - Varianta 6
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!