Metode Clasice si Metode Euristice in Predarea-Invatarea Limbii si Literaturii Romane

Extras din referat Cum descarc?

Metodele de invatamant sunt instrumentul cu ajutorul caruia profesorul transmite cunostinte, formeaza priceperi si deprinderi. Ele reprezinta o achizitie a scolii, realizata in timp care prezinta modalitatile prin care pe baza principiilor didactice se realizeaza obiectivele educationale propuse.
In conditiile modernizarii invatamantului, s-a demonstrat ca partea cea mai dinamica si mai receptiva la innoiri a reprezinta categoria metodelor. Realizarea unei lectii eficiente presupune o metodologie bogata, in care sa se imbine traditionalul cu modernul.
CLASIFICAREA METODELOR :
-Metode clasice (traditionale) : expunerea orala, conversatia, demonstratia, lucrul cu manualul etc. ;
-Metode moderne (euristice) : descoperirea, problematizarea, modelarea, simularea, brainstorming-ul (asaltul de idei), studiul de caz etc.;
- Metode de predare : prelegerea, demonstratia, povestirea, explicatia etc.;
-Metode de invatare : lucrul cu manualul, studiul individual, descoperirea, exercitiul etc;
-Metode de comunicare : expunerea, conversatia etc.;
-Metode de explorare a realitatii : observatia, demonstratia, descoperirea, experimentul, modelarea etc.;
-Metode de actiune practica : exercitiul, lucrul cu manualul, algoritmizarea, jocul didactic, munca in echipa etc.
-Metode de verificare si de evaluare a rezultatelor scolare : probe scrise, probe orale, teste docimologice etc.
PRINCIPALELE METODE DE INVATAMANT
1. Expunerea reprezinta metoda complexa de comunicare sistematica si continua a cunostintelor prin intermediul limbajului oral, imbinat cu alte ,,limbaje"(audiovizuale). Poate imbraca urmatoarele forme:
Povestirea este o metoda didactica foarte des intalnita care se foloseste cu prioritate la clasele primare si consta in nararea unor fapte, evenimente, intr-o forma expresiva, menita sa declanseze stari afective la elevi. Prin folosirea acestei metode, profesorul trebuie sa-si orienteze atentia atat spre continutul povestirii, cat si spre forma, spre modul de prezentare a faptelor relatate. Limbajul, tonul, mimica, gesturile pot sublinia continutul povestirii.
Prelegerea consta in transmiterea unui volum mare de informatii, selectate si organizate pe baza unui plan de idei. Pe parcursul prelegerii, profesorul recurge la argumentari, definitii, comparatii, exemple, concluzii in vederea prezentarii accesibile si convingatoare a temei propuse.
Prelegerea este o metoda de baza in invatamantul superior, dar poate fi utilizata si la clasele mari de liceu. Prin intermediul ei profesorul are posibilitatea prezentarii unui expozeu de idei.
Tipuri de prelegeri :
a) prelegerea introductiva - este folosita la inceputul anului scolar sau a unui semestru si are
rolul de a-i familiariza pe elevi cu specificul problemelor ce vor fi abordate si totodata ii ofera profesorului de limba si literatura romana posibilitatea de a contribui la imbogatirea culturii generale a elevilor si sa realizeze elementele de interdisciplinaritate.
b) prelegerea curenta (obisnuita) - este folosita pe parcursul predarii contribuind la transmiterea continutului de baza al disciplinei ;
c) prelegerea finala (de sinteza) - se realizeaza la sfarsit de tema, de semestru sau an scolar avand ca obiective restructurarea materiei predate in sisteme de cunostinte esentiale si orientarea elevilor spre evaluare si autoevaluare.
Comunicarea este o metoda clasica, traditionala de transmitere a informatiei prin care activi-
tatea elevilor este dirijata in totalitate de cuvantul profesorului, clasa modelandu-si gandirea dupa rationamentul acestuia.
Explicatia urmareste sa dezvaluie, sa clarifice si sa asigure intelegerea cunostintelor predate, pe baza unui sir de argumentatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Clasice si Metode Euristice in Predarea-Invatarea Limbii si Literaturii Romane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!