Metamorfozele Timpului si Conditia Personajelor in Noaptea de Sanziene - Mircea Eliade

Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Mircea Eliade se naste in anul 1907 in Bucuresti, urmand Colegiul "Spiru Haret". La scoala este interesat de biologie si chimie, urmand ca preocuparile sale sa fie indreptate spre filosofie. Prima sa naratiune fantastica este o compunere scolara dedicata primaverii. Pe parcursul scrierii acesteia, adolescentul incearca o bucurie noua, patrunzand prin intermediul actului creatiei intr-un univers inedit. Urmatoarele naratiuni fantastice redactate pregatesc debutul literar, care are loc in anul 1921 in "Ziarul Stiintelor Populare", cu naratiunea "Cum am gasit piatra filozofala".
Literatura lui Mircea Eliade deschide o noua directie in proza romaneasca interbelica, contribuind la sincronizarea ei cu marele roman european. Dorinta lui Mircea Eliade nu a fost aceea de a se face cunoscut ca filozof, istoric al religiilor sau prozator, ci ca autor al unei opere, ceea ce motiveaza de ce semnificatiile cartilor sale transpar din totalitatea lor, valorile individuale nefiind in masura sa dezvaluie dimensiunile camuflate ale ansamblului; scriitorul marturiseste ca nu a scris nicio carte in masura sa-l reprezinte in totalitate.
Creatia literara a lui Mircea Eliade prezinta doua coordonate distincte: de o parte proza de factura fantastica (mitica), de cealalta parte se afla romanele existentialiste (numite in perioada interbelica "trairiste"). In operele sale fantastice, scriitorul realizeaza o interesanta simbioza intre naratiunea metafizica si cea mitica. Autorul devine creatorul unei teorii originale despre fantastic, bazata pe camuflarea sacrului in profan sau pe teoria irecognoscibilitatii miracolului. Pentru a facilita dezvaluirea fantasticului in realitatea cotidiana, scriitorul isi concepe naratiunile pe mai multe planuri, creand niste universuri paralele dominate de legi diferite ale spatiului si timpului. "Asa cum o noua axioma reveleaza o structura a realului, necunoscuta pana atunci - altfel spus, instaureaza o lume noua - , literatura fantastica dezvaluie, sau mai degraba creeaza universuri paralele. Nu este vorba de o evaziune, cum o cred unii filozofi istoricisti; deoarece creatia - pe toate planurile si in toate sensurile cuvantului - este trasatura specifica a conditiei umane" 
Eroii lui Mircea Eliade sunt preocupati in permanenta de descoperirea unor semnificatii profunde, inaccesibile oamenilor de rand. Naratiunile prozatorului pot fi privite ca o initiere a unor personaje cu preocupari spirituale, carora li se fac diferite semne pentru a le calauzi spre revelatia misterului.
Unul din comentatorii avizati ai operei lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu remarca faptul ca, in operele literare ale autorului, nu exista nicio deosebire intre "miracol" si "fapt ordinar", deoarece miracolul se afla camuflat in cotidian: "Irecognoscibilitatea miracolului echivaleaza cu a spune ca el ia aparentele cele mai nesemnificative. Ca si lapis-ul alchimistilor, este aurul care zace in noroi, este ceva <<vilis, exilis>>, de cautat <<in stercore>>, in materia cea mai amorfa". 
II. NOAPTEA DE SANZIENE
Desi scris in limba romana, romanul "Noaptea de sanziene" a vazut lumina tiparului mai intai in versiune franceza, in 1955, purtand titlul "Foret interdite", traducerea apartinandu-i lui Alain Guillermou. Editia romaneasca este tiparita abia in 1971, la Editura Ioan Cusa din Paris. In tara, romanul vede lumina tiparului in 1991 sub ingrijirea lui Mircea Handoca si cu substantiala prefata a lui Dumitru Micu.
Acest amplu roman filosofic este anticipat de un proiect epic de factura existentialista (trairista) si nu de o relatare fantastica. Un numar mare de pagini fac parte din santierul unui roman abandonat, "Apocalips", a carui naratiune trebuia sa insiste initial pe semnificatiile tragediei mortii colective, cuprinzand "viata unui ambitios fara noroc, pe maximum 300 de pagini". Pe parcursul redactarii, autorul isi da seama ca romanul va deveni mult mai amplu, neoprindu-se la profilul spiritulal al unui singur protagonist.
Munca la aceasta carte il invata pe romancier faptul ca "nu se poate scrie (bine) epica decat incet, revenind mereu asupra paginilor scrise, refacand de mai multe ori un episod". 
Scriitorul se indeparteaza de estetica autenticitatii pentru a asuma perspectiva naratorului omniscient si persoana a III-a singular in relatare.
Desi evenimentele se deschid cu prezentarea lui Spiridon Vadastra, cheia relatarii sta in intalnirea din seara de Sanziene, in Padurea Baneasa, dintre Stefan Viziru si Ileana Sideri.
Eliade recunoaste intr-o insemnare de jurnal din 1954 faptul ca, atunci cand a inceput redactarea romanului, nu stia aproape nimic altceva in afara de sfarsitul relatarii, acela ca Stefan o va reintalni pe Ileana tot intr-o padure, dupa ce va recunoaste masina care ar fi trebuit sa dispara in Noaptea de Sanziene a anului 1936. Cei doisprezece ani alcatuiau un ciclu perfect, asemanator ciclurilor cosmice. Cautarea lui Stefan este considerata o cautare initiatica, regasirea Ilenei echivaland cu implinirea datorata trecerii tuturor probelor initiatice. Este o cautare tenatica, iar Ileana este un inger al Mortii, o intruchipare a destinului. Autorul considera ca, dupa ce Stefan reuseste sa afle toate tainele (dna Zissu, Partenie), singurul final plauzibil ramane disparitia protagonistilor; "pe nivel anecdotic, aceasta <<intelegere>> corespunde <<ultimei intelegeri>> a inteleptului, care e totodata piarta lui de mormant (intr-un anumit sens, viata nu mai are surprize pentru el; e un <<mort in viata>>).


Fisiere in arhiva (1):

  • Metamorfozele Timpului si Conditia Personajelor in Noaptea de Sanziene - Mircea Eliade.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!