Melancolie versus Lacul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia ,,Lacul" de Mihai Eminescu si opera ,,Melancolie" de Tudor Arghezi, desi apartin unor autori diferiti, au ca trasatura comuna caracterul lor liric, deoarece gandurile, ideile si sentimentele sunt exprimate in mod direct.

In ambele creatii, actiunea se petrece in natura, in amandoua facandu-si prezenta lacul.

Atat in poezia ,,Melancolie" cat si in opera ,,Lacul", momentul surprins este de visare, ambii indragostiti asteptandu-si iubitele sa apara, in timp ce orele treceau.

Tema celor doua creatii se refera la un sentiment de dragoste al eului liric pentru o femeie. Acesteia nu i se face un portret deoarece ea reprezinta idealul feminin.

Asemanarea dintre cele doua poezii o constituie inceputul aproape identic, prin dorinta ambilor indragostiti de implinire a iubirii. Diferenta insa, este marcata de sfarsitul operelor ce se incheie total diferit. In creatia lui Mihai Eminescu, iubita nu vine la intalnire, ceea ce provoaca dezamagirea eului liric si intristarea acestiua. Insa, in cea de a doua creatie, iubita apare, dar in ciuda venirii ei la intalnire, indragostitul devine melancholic, el dorind sa traiasca la nesfarsit acea clipa de asteptare a fiintei iubite.

Prezenta iubitei este marcata in poezia ,,Melancolie" de pronumele personal de persoana a III-a ,,-o", iar in opera ,,Lacul" este notata in versurile acestuia cu pronumele personal de persoana a III-a ,,ea".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Melancolie versus Lacul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
428 cuvinte
Nr caractere:
2 398 caractere
Marime:
7.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
melancolie, lacul, comparatie, tudor arghezi, mihai emine
Predat:
la gimnaziu
Sus!