Melancolie versus Lacul

Extras din referat Cum descarc?

Poezia ,,Lacul" de Mihai Eminescu si opera ,,Melancolie" de Tudor Arghezi, desi apartin unor autori diferiti, au ca trasatura comuna caracterul lor liric, deoarece gandurile, ideile si sentimentele sunt exprimate in mod direct.
In ambele creatii, actiunea se petrece in natura, in amandoua facandu-si prezenta lacul.
Atat in poezia ,,Melancolie" cat si in opera ,,Lacul", momentul surprins este de visare, ambii indragostiti asteptandu-si iubitele sa apara, in timp ce orele treceau.
Tema celor doua creatii se refera la un sentiment de dragoste al eului liric pentru o femeie. Acesteia nu i se face un portret deoarece ea reprezinta idealul feminin. 
Asemanarea dintre cele doua poezii o constituie inceputul aproape identic, prin dorinta ambilor indragostiti de implinire a iubirii. Diferenta insa, este marcata de sfarsitul operelor ce se incheie total diferit. In creatia lui Mihai Eminescu, iubita nu vine la intalnire, ceea ce provoaca dezamagirea eului liric si intristarea acestiua. Insa, in cea de a doua creatie, iubita apare, dar in ciuda venirii ei la intalnire, indragostitul devine melancholic, el dorind sa traiasca la nesfarsit acea clipa de asteptare a fiintei iubite. 
Prezenta iubitei este marcata in poezia ,,Melancolie" de pronumele personal de persoana a III-a ,,-o", iar in opera ,,Lacul" este notata in versurile acestuia cu pronumele personal de persoana a III-a ,,ea".


Fisiere in arhiva (1):

  • Melancolie versus Lacul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!