Marin Preda

Extras din referat Cum descarc?

S-a nascut la 5 august 1922 la Silistea-Gumesti, Teleorman, in familia taranuluiTudor Calarasu. A facut clasele primare in satul natal, Scoala normala din Abrud, Cristur-Odorhei si Bucuresti. Amintirile sunt relatate in Imposibila intoarcere! . A debutat in aprilie 1942 la ziarul Timpul iar in cenaclul lui Eugen Lovinescu a citit nuvela Calul care ia determinat sa-I aprecieze talentul.
Opera lui se compune din nuvele: -1948- Intalnirea din pamanturi, 1956- Ferestre intunecate, 1963- Friguri; romane: 1965- Morometii I, Risipitorii editiile I-1962, II-1965, III-1969, IV-1967. Morometii vol. II, 1968 Intrusul, 1971- Marele singuratic, 1975- Delirul, 1977- Viata ca o prada, 1980- Cel mai iubit dintre pamanteni; articole, eseuri si confesiuni: Imposibila intoarcere, teatru: Martin Borman. In mai 1975 cu prilejul unei intalniri cu cititorii din Alexandria, M. Preda afirma ca in opera sa nu trebuie sa se vorbeasca despre un roman, ci despre un ciclu intitulat Morometii indicand in componenta urmatoarele: -vol I- Morometii I, vol II- Delirul I, vol. III- Delirul II (nescris), vol. IV-Morometii II, vol V- Marele singuratic, vol. VI-nescris. In ciuda nerealizarilor aceasta structura este valabila si astazi relevand intentie sa de a scrie o cronica umana in traditia marilor scriitori ai lumii.
In Imposibila intoarcere marturisea ca prototipul eroului din acest ciclu a fost chiar tatal sau si ca de la inceput a incercat sa se distanteze de proza taraneasca a lui Liviu Rebreanu si Mihail Sadoveanu, astfel xa omorurile si spanzuratorile, existente de altfel si in viata taranilor, nu si-au mai gasit loc si in lumea mea scaldata in lumina eterna a zilei de vara. Ilie Moromete, acest nou tip de taran roman, unic prin coplexitatea lui sufleteasca este prefigurat de Patanghel din nuvela O adunare linistita Matei Dimitriu dintr-un manuscris mai vechi de prin 1950. Volumul I a aparut in 1955 depasind reactia unor optuzitatii critice, iar volumul II a aparut in 1956, critica literara ferindu-se si de aceasta data sa puna publicul cititor in deplina cunostinta de cauza cu problematica de esenta abordata de Marin Preda. Roman de observatie lucida si patrunzatoare, de sinteza a stilului analitic si epic concentrat in Morometii ne infatiseaza in primul volum drama gospodariilor taranesti din campia dunareana in preajma Celui de Al Doilea Raboi Mondial cand timpul parea inca rabdator cu oamenii, drept dovada aproape un sfert din actiunea acestui roman desfasurandu-se intr-o zi de sambata seara cand morometii se intorc de la camp si pana duminica noaptea cand Polina fiica unui vecin mai bogat a lui Moromete, Tudor Balosu, fuge cu Birica, flacau sarac din sat. La un moment dat timpul isi pierde rabdarea si se prabuseste asupra oamenilor provocand schimbari de esenta.
In acest prim volum tehnica de constructie este cea dramatica in sensul ca scenele par decupate din viata personajelor si aceasta ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Marin Preda - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!