Mara De Ioan Slavici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ioan Slavici s-a nascut la 18 ianuarie 1848 in comuna Siria de langa Arad.

Student urmeaza Dreptul ca stiinta la Budapesta si Viena.

Presedinte al Societatii Studentilor Romani Romania Juna din Viena il cunoaste pe Mihai Eminescu, de care va ramane legat pe viata printr-o sincera prietenie. Intre 1872-1881 este coleg de redactie la ziarul Timpul cu Eminescu si Caragiale. In anul 1882 aste ales membru corespondent al academiei Sectia Istorica. Se stinge din viata in ziua de 17 august 1925, la Crucea de Jos, Pancio si este inmormantat la Schitul Brazi.

Romanul Mara, aparut in 1894 in revista Vadra (foileton) si in 1906 in volum. Il desemneaza pe Slavici drept un deschizator de drumuri in unor personaje ample in mediul realist al zugravirii targului transilvanean. De asemenea observan ca Slavici a pus bazele prin acest roman, analizei psihologice.

In primul capitol este prezentata Mara, o femeie saraca, vaduva cu doi copii, dar era voinica si harnica. Barzovanu, care fusese sotul ei era mai mult carpaci decat cizmar si statea mai mult la birt decat acasa.

In fiecare marti dimineata, Mara isi lua copii si cosurile pline si iesea in piata de pe tarmul drept al Muresului. Joi dimineata trecea Muresul si iesea in piata pe tarmul stang al acestuia. Vineri noaptea pleca la Arad pentru ca s-o prinda sambata dimineata acolo deoarece lumea se aduna din sapta tinuturi. Mara se intorcea acasa numai in zilele de Sfanta Maria.

In biserica, care se afla pe un deal de pe partea dreapta a Muresului, se zvonea ca exista acolo o icoana facatoare de minuni, dar Mara, desi era o cresti8na adevarata, nu credea in ea.

Desi copii erau desculti, nepieptanati si nespalati, Mara era tare mandra de ei si spunea ca nimeni nu mai are copii ca ai ei.

In fiecare zi Mara pune bani in cei trei ciorapi, care sunt: unul pentru inmormantare, unul pentru Persida, fata ei, si unul pentru Trica, baiatul ei.

Capitolul 2. -Maica Aegidia Mara Aegidia, desi avea privirea aspra, a convins-o pe maica priorita s-o primeasca pe Persida cu cincizeci de florini pe an si a vorbit si cu Hubar, ca sa-i dea Marei arenda podului. In lipsa invatatorului Blaguta, se stia ca, Costi Balcovici ii tine locul. El era baiatul turtelarului din Radna. Desi lua bataie, Trica nu se umilea niciodata in fata lui Costi, care il stia acum singur.

Ca sa nu o supere pe mama sa, Trica nu-i povesteste acesteia cele intamplate ci se duce la sora sa la manastire.

Suparata, Persida fuge cu el de la manastire si incearca sa treaca Muresul pe o luntrite. In acea perioada apele raului au debit mare si i-a luat apa. Cand Mara a vazut ca lumea alearga sa-i ajute s-a dus si ea, dar s-a speriat foarte tare cand a vazut ca cei doi erau, de fapt, copii ei.

Dupa ce iesira de pe luntrite, Persida ii spuse Maicii Aegidia ca fratele ei fusese batut rau de catre Costi Balcovici si acum ea doreste sa-i arate ca Trica nu e singur si nu are de ce sa-l bata, daca e mai mic.

Persida s-a intors cu Maica ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mara De Ioan Slavici - Varianta 7
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 818 cuvinte
Nr caractere:
30 333 caractere
Marime:
24.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la gimnaziu
Sus!