Maitreyi

Extras din referat Cum descarc?

Personaj emblematic ,Maitrey concentreaza in jurul sau intregul continut al poemului in proza creat de Mircea Eliade in romanul "Maitreyi" publicat in 1933.
Eroina este o aparitie insolita ,un amestec armonios de mitic si exotism .O definire a personajului  o da Perpessicus care sustine ca:"Poem  al adolescentei ,Maitreyi realizeaza in literature noastra o eroina comparabila  eroinelor tragice universale .Izbutind cu diversele sale insusiri  si in cadrul de somptuoasa geografie ,a Indiei ,d-l Mircea Eliade  a sporit cu unul seria miturilor eroice ale umanitatii".
Maitreyi este un simbol al iubirii adevarate ,pure,totale.Ele prezinta largi disponibilitati afective inca din copilarie ,cand isi dedica intreaga sa iubire unui copac ,numit "sapte frunze".Evoluand pe scara existentiala ,cognitive ,intelectuala ,se dedica sufleteste "gurului sau" Tagore .Pentru aceasta ea ar fi vrut sa fie mai in varsta pentru a fi mai aproape de fiinta poetului ,probabil ca sa ii inteleaga mai bine trairile ,modul de gandire ,aspiratiile .
Implinirea eroinei se va realiza alaturi de Allan .Iubirea se contureaza treptat iar participarea celor doi este egala ,de aceea ei ajung la iubirea ideala .
Maitreyi reprezinta aici Femeia care iubeste cu adevarat si care este capabila  de a reface unitatea primordiala .De asemenea ,Allan este simbolul Barbatului  care are resurse de ordin interior pentru a tinde spre idealul de iubire .
Desi este dornica de a-si revarsa iubirea asupra cuiva ,Maitreyi este cuprinsa la inceput de o feciorelnica ,specifica varstei .Faza premergatoare marii patimi este marcata de confuzia prietenie-iubire .Cand Allan ii declara iubire ,Maitreyi   spune ca el nu reprezinta pentru ea decat "un scump prieten ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Maitreyi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!