Mai Am Un Singur Dor Miorita Lui Eminescu

Extras din referat Cum descarc?

TEMA: Motivati afirmatia lui Garabet Ibraileanu ca poezia Mai am un singur dor este Miorita lui Eminescu (in 30 de randuri) Rascolitoarea elegie Mai am un singur dor exprima nazuinta poetului catre linistea deplina spre care a aspirat intreaga lui viata si pe care nu o poate dobandi decat prin moarte.
Pe buna dreptate Garabet Ibraileanu a numit aceasta poezie Miorita lui Emiescu datorita asemanarilor dintre cele doua opere.
Astfel, amandoua sunt opere fundamentale ca importanta artistica, fiind testamente poetice. Ele au ca tema centrala moartea, vazuta ca o reintegrare in natura. Atat ciobanasul cat si Eminescu, gandindu-se la moarte, tin sa-si exprime ultimele dorinte, sub forma unui testament.
Atitudinea de seninatate, de impacare a poetului in fata mortii este identica cu cea a ciobanasului. Amandoi sunt preocupati de desavarsirea randuielilor traditionale legate de inmormantare, ceea ce vine in deplin acord cu atitudinea omului din popor fata de moarte.
Cele doua poezii se aseamana si prin alegera locului de inmormantare si anume intr-un spatiu mioritic. Poetul doreste un mormant linistit in mijlocul naturii, iar momentul ales pentru moarte in linistea serii, coincide cu moartea aparenta a naturii si cu momentul presupusei morti a ciobanasului : la apus de soare. Dorintele poetului sunt strans legate de cadrul natural in care urmeaza sa-si doarma somnul vesnic : malul marii, apropierea codrului, pat din tinere ramuri, sunet de talanga, teiul care sa-si scuture pe mormant floarea, luna si luceferii care sa-l vegheze. In acest univers care ne aminteste de Miorita , elementele terestre se impletesc cu cele cosmice. Ca si in Miorita intre poet si natura exista o stransa comuniune.
Seninatatea in fata mortii este data de convingerea ca natura este vesnica, omul este o parte componenta a naturii, iar moartea nu inseamna un final, ci o posibilitate de integrare in vesnicie.
Poetul, ca si ciobanasul se consoleaza cu gandul ca moartea este o reintegrare in natura, ca el va trai mai departe in elementele naturii.
In sustinerea acestei idei trebuie remarcata prezenta vantului ca element vesnic.
Intre cele doua poezii exista asemanari si in ceea ce privesc modalitatile de expunere. Remarcam astfel personificarea naturii In sustinerea acestei idei trebuie remarcata prezenta vantului ca element vesnic.
Intre cele doua poezii exista asemanari si in ceea ce privesc modalitatile de expunere. Remarcam astfel personificarea naturii, folosirea limbajului popular prin prezenta viitorului popular, folosirea unor verbe la modul conjunctiv.
Nu in ultimul rand, poeziile se aseamana prin muzicalitatea versurilor.
Asadar, poezia Mai am un singur dor este o elegie testamentara de inspiratie mioritica, una din cele mai cunoscute si mai semnificative.
...


Fisiere in arhiva (1):

 • Mai Am Un Singur Dor Miorita Lui Eminescu
  • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!