Lumea Măruntă a Copilului lui Arghezi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tudor Arghezi s-a nascut pe data de 21 mai 1880 la Bucuresti. Numele sau adevarat este Ion N. Theodorescu, pseudonimul sau, Arghezi, provenind, explica insusi poetul, din Argesis-vechiul nume al Argesului. Alti critici vorbesc despre unirea numelor a doi mari sfinti eretici, Arie si Geza.1

S-a remarcat ca poet , prozator si gazetar cu o cariera literara intinsa si foarte bogata , fiind unul dintre autorii de prim rang ai perioadei interbelice. Incepe sa publice la 16 ani , dar debuteaza editorial mai tarziu, la 47 de ani, cu volumul de versuri Cuvinte potrivite cand era deja bine cunoscut prin scrierile aparute in reviste. Din acest moment Arghezi da la tipar , cu o intrerupere intre 1947 si 1954 , numeroase volume de poezii si de proza , pana catre sfarsitul vietii, innoindu-si in repetate randuri viziunea poetica ("Bilete de papagal" - 1928, "Icoane de lemn" - prima sa carte in proza - 1929, "Flori de mucigai" - 1931, versuri legate de anii de detentie, "Cartea cu jucarii", ,,Cantec de adormit Mitzura", "Buruieni", "Martisoare", "Prisaca", "Zdreanta" s.a., dedicate copiilor.

Moare pe 14 iulie 1967, fiind inmormantat, alaturi de sotia sa, Paraschiva, in gradina casei din str. Martisor - Bucuresti.

Este bine cunoscut faptul ca universul liric arghezian este o sinteza a unor teme neasteptate in creatia unui singur poet. Acesta a scris poezie filozofica, lirica existentiala, lirica sociogonica, poezie de dragoste, poezie sociala, poezia jocului, a boabei si a faramei.

Si pentru ca prima varsta a omului sta sub semnul jocului, care insa il fascineaza si pe adult - Arghezi dedica tuturor copiilor culegerile de versuri si de proza.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lumea Marunta a Copilului lui Arghezi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 986 cuvinte
Nr caractere:
9 370 caractere
Marime:
17.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
romana, ARGHEZI
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!