Lumea lui Dostoievski

Extras din referat Cum descarc?

Cu numai o jumatate de secol in urma, critica literara sovietica s-a straduit sa combata semnificatia universala a artei lui Dostoievski, clasandu-l drept un autor "reactionar", care nu a "inteles" multe lucruri si a esuat in examinarea adevarului inteles si adevaratei directii a evolutiei sociale. Timpul a restabilit lucrurile, astfel ca la inceputul secolului XXI, Dostoievski a ramas un fenomen absolut viu. 
Primii ani
Feodor Mihailovici Dostoievski s-a nascut pe 11 noiembrie 1821 (30 octombrie conform calendarului vechi), fiind al doilea fiu al familiei ce cuprindea inca sapte copii.
In 1828, tatal sau, Mihail Andreievici, devine nobil, iar in 1831 familia obtine satul Darovoe. In 1837, Maria Feodorovna, mama lui, moare de tuberculoza.
Feodor trece examenele de intrare la academie in 1838, si ocupa o pozitie de conductor la scoala de inginerie. Apoi isi incepe studiile in St. Petersburg, insa fara prea mare pasiune, iar interiorizarea sa a crescut.
In 1839, tatal sau, este ucis de catre taranii peste care domnea. Sora sa primeste astfel custodia copiilor.
Doi ani mai tarziu, primeste titlul de ofiter si dreptul de a parasi scoala. In acelasi timp, preocuparile sale literare au devenit doarte serioase, in timp ce o viitoare cariera inginereasca iese din discutie. Absolveste scoala de inginerie in 1843, si se retrage din activitate un an mai tarziu. 
In 1845 este gata prima nuvela, "Oameni sarmani". Cercul literal al lui Visarion Bielinski a catalogat autorul nuvelei drept "un geniu". Aceasta apare in "Antologia din St. Petersburg" a lui Nekrasov in ianuarie 1846, dar datorita autoritatii lui Bielinski, Dostoievski era deja cunoscut clasei educate. Insusi printul Odoevski invintandu-l la palat. Totusi, Bielinski renunta la protejatul sau un an mai tarziu, cand catalogheaza povestirea "Stapana" ca "un fleac oribil", iar despre autor: "Ne-am inselat pe noi insine cu acel Dostoievski - il credeam un geniu".
Rebeliunea
In 1846, ajunge sa-l cunoasca pe M.V. Petrasevski. Acesta organiza intalniri periodice in care, tinerii din familiile cu renume din Rusia Tarista, dezbateau teme politice, sociale, religioase, internationale.
Mai multi tineri, nemultumiti de politica rusa "fara continut", s-au adunat la sfarsitul lui 1848 si au format o societate secreta, asa numitul "Cerc Durovski", stabilindu-si drept obiectiv acapararea prin forta a puterii. Acestia au mers pana acolo incat au pus bazele unei tipografii clandestine. Dostoievski a fost unul ditnre cei mai activi membri ai acestui cerc.
Pe 22 aprilie 1849, tarul Nicolae I da ordin ca toti membrii Cercului Petrasevski sa fie arestati. In aceeasi zi, toti sunt intemnitati in fortareata Petropavlosk.
Timp de opt luni, cat a fost inchis si separat de prieteni, Dostoievski a scris poate cea mai vie lucrare a sa - nuvela "Micul erou".
Pe 22 decembrie urma sa fie executat, dar a primit gratierea in ultimul moment, primind drept pedeapsa patru ani de munca silnica (la fortareata Osmk), urmati de o perioada de serviciu militar fortat, cu grad de soldat.
Epilepsia
In 1850, Dostoievski, care, in epoca respectiva, se afla in Lagarul de detentie din Omsk, in Siberia, a fost pentru prima oara victima unei crize de epilepsie. Avea 29 de ani. De atunci, scriitorul s-a confruntat periodic cu aceasta grava maladie, care, compromitandu-i in mod serios sanatatea fizica si mentala, l-a obligat sa-si ia lungi perioade de odihna. 
Cu toate ca epilepsia i-a provocat stari de spirit oscilante, pierderea cunostintei, convulsii si halucinatii, el nu a considerat-o niciodata un blestem, ci ca un semn pozitiv al rolului sau de intermediar intre om si Divinitate. Asa cum a expliicat in Legatura cu printul Miskin, protagonistul romanului ,,Idiotul", persoanele afectate de aceasta patologie ajung, din cauza pierderii contactului cu realitatea, la o stare psihica de pace totala, care le permite sa comunice cu lumea spirituala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lumea lui Dostoievski.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!