Lucian Blaga Poemele Luminii

Extras din referat Cum descarc?

L. Blaga este al doile mare poet al perioadei interbelice (situat dupa Arghezi in materiale didactice, pentru ca exegeza nu a stabilit inca o ierarhie). Preocupari diferite (poezia este arta si filozofia este stiinta) se explica existenta acelei gandiri complicate din care s-au nascut preocuparile, trairile, opera. Desi considerate domenii autonome, elementele de gandire stiintifica revin in opera poetica, prin imaginea artistica metafora revelatorie, diferita de metafora plasticizanta, pentru ca reveleaza, nu descrie.
Sistemul filozofic blagian a creat un limbaj stiintific, dar metaforic: universul este dominat de Marele Anonim, entitate egocentrica, care impune omului cenzura transcendenta o bariera in cunoastere.
Cunoasterea umana este deci paradisiaca limitata, rationala, suficienta; cunoasterea luciferica este nelimitata, insuficienta, irationala, cauta descifrarea misterului, care in loc sa se decripteze se incripteaza. De aceea omul este Fiinta mareata si tragica. Format ca poet in cadrul revistei Gandirea care a dat nastere gandirismului, expresie artistica autohtona a expresionismului european, poezia blagiana exprima trairea unui eu liric insetat de cunoastere; cunoasterea eului liric se confunda cu iubirea, se confunda cu misticismul care ii este insasi poezia.
Eul poetic expresionist opereaza o rasturnare de tip copernican: eul poetic se pune in centru universului, devine nucleul discursului liric, verbele sunt la pers I.
Blaga este creatorul poeziei moderne, nu numai prin sincronizare in continut cu poezia europeana, expresionista, ci si in forma: versuri grupate in strofa polimorfa, vers liber dincolo de dogmele clasice, cu muzica interioara.
Volumul de debut al lui Blaga este Poemele luminii, 1919, care cuprinde poeme construite in jurul metaforei luminii lumina primordiala, care se identifica cu lumina iubirii: Volumul se deschide cu poemul arta poetica Eu nu stivesc corola de minuni a lumii.
Metafora titlului si a primului vers trimite la un concept filozofic cunoasterea corolara cunoasterea totului prin poezie si iubire.
Lumina imaginea se desfasoara ca o corola de minuni, efluorescenta de mistere.
Diacursul liric se realizeaza printr-un joc de sinonime: nu strivesc nu ucid, nu micsoreaza, tainele; tainele sunt misterele (din viziune filozofica). Tainele se afla in unitatea dihotomica a vietii (viata moarte): in flori, in ochi, pe buze, ori morminte; enumerarea sugereaza caile cunoasterii: senzoriala, afectiva si cunoasterea prin transcedere.
Discursul se construieste si prin joc de antonimie: lumina eului poetic proiectare in orizontul misterului, deci al poeziei, se opune lumina altora, care dezvaluie misterul, sugruma vraja este lumina rationala.
Discursul liric este construit pe o analogie (nu comparatie): lumina poetica este analoaga luminii lunii care mareste si mai tare taina noptii. Discursul liric se incheie cu o confesiune, de tip ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Lucian Blaga Poemele Luminii
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!