Luceafarul

Extras din referat Cum descarc?

A fost tiparit pentru prima data in Almanahul Societatii Academice Social Literare Romania Juna. Punctul de plecare in scrierea acestei l-a constituit basmul Fata din gradina de aur, cules de germanul Kunish din Tarile Romane.
-intr-un tanar brunet avand infatisarea unui demon ca fiu al soarelui si al noptii. Tanarul cere fetei sa-l urmeze dar fata refuza.
b) Idila dintre Catalin si Catalina.
c) Partea a treia contine descrierea drumului parcurs de Luceafar pana in centrul universului si convorbirea cu demiurgul.
d) Idila dintre Catalina si Catalin intr-un cadru natural, sub privirile Luceafarului.
2) Lirica a) Meditatia filozofica care este alcatuit de pasajul in care demiurgul vorbeste despre locul lumii umane in univers. b) Elegia este continuta de pasajele in care Catalina evoca nostalgia ei fata de Luceafar.
c) Idila: Scena de dragoste din finalul poemului.
d) Pastel: cosmic alcatuit din versurile care descriu drumul parcurs de Luceafar si terestru alcatit de versuril in care este descris cadrul in care apar Catalina si Catalin.
2) Dramatica: pentru ca din punt de vedere tehnic se foloseste dialogul dintre: -fata si luceafar -Catalin si Catalina -Luceafar si demiurg.
Din punct de vedere al intensitatii trairilor sufletesti: Fata incearca sa-si depaseasca conditia. Luceafarul traieste dramatic conditia lui de nemurire c) Intensitatea sentimentului de dragoste a lui Catalin din final.
Sensuri filozofice: 1) Luceafarul este simbolul omului de geniu inzestrat cu capacitate afectiva.
2) Hotararea Luceafarului de a renunta la nemurire este simbolul iubirii ca ideal tangibil doar prin credinta, devotament si sacriiciu.
3) Fata: -este obiect al cunoasterii omului de geniu; -este obiect al pasiunii geniului inzestrat cu capacitate afectiva; -este simbol al omului comun aspirand la a-si depasii conditia dar fara a reusii; -rapiditatea apropierii de Catalin este simbolul usurintei legaturii dintre oamenii apartinand lumii comune.
-este simbolul a incapacitatii de a intelege si de a se apropia de omul de geniu.
4) Refuzul demiurgului de ai acorda Luceafarului caracter init este simbolul temerii demiurgului dezechilibrare a sistemului universului.
5) Evocarea tinuturilor siderare fara sfarsit dein preajma demiurgului pornesc de la convingerea filozofica dupa care la origine universului se afla: a) cerul si pamantul; b) noaptea conform lui Aristotel si Hesiod.
6) Dupa Hesiod Hyperion este fiul cerului tatal soarelui si a lunii 7) Dupa Homer Hyperion este soarele insusi.
8) Dupa Eminescu Hyperion este genialitatea absoluta.
9) Nascut din cer si mare tanarul are o infatisare neptunica, un fel de titan.
10) Nascut din soare si din noapte tanarul are infatisarea unui zburator in mitologia noastra sau a unui satana din mitologia crestina.
11) Invocandu-l pe luceafar fata rosteste formule de descantec stilizate de poet.
Erotica si natura In Luceafarul povesteste de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Luceafarul - Varianta 6
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!