Liviu Rebreanu - Ctitor Al Romanului Romanesc

Extras din referat Cum descarc?

In perioada interbelica, romanul romanesc ocupa un loc privilegiat si poate fi comparat cu celelalte mari creatii ale literaturi univerasale. Pana in 1920 au existat putine romane romanesti notabile: Ciocoii vechi si noi N. Filimon (1863), Viata la tara (1895) D. Zamfirescu, Mara I. Slavici (1906), Neamul Soimarestilor (1915) M. Sadoveanu. In proza interbelica se constata o largire a ariei tematice si o aprofundare din perspective noi a temelor traditionale.
Romanul modern care apare se defineste in opozitie cu romanul traditional. Acesta din urma adera mai mult la viziunea samanatorista/ poporanista. Universul existential rustic nu mai e privit din aceasta perspectiva, ci ca o realitate complexa, ca un loc de afirmare a unor mari energii (Ion), ca un teren al confruntarilor sociale (Rascoala). Ion reprezinta o revelatie si fata de lirismul samanatorist sau de atitudinea ppoporanista si fata de eticismul ardelean, constituind o data, istorica am putea spune, in procesul de obiectivare a literaturii noastre epice Padurea spanzuratilor e cel mai bun roman psihologic roman, in sensul studierii evolutive a unui caz de constiinta (E. Lovinescu) Prin Padurea spanzuratilor se face un pas remarcabil in directia modernizarii romanului psihologic. Drama lui Apostol Bologa este declansata de criza psihologica; personajul apare ca subiect traitor si observator al propriilor stari de constiinta si subconstienta obsesiva. eroul isi traieste prorpiile emotii, sentimentele, incertitudinile, surescitarile, dar tot el le observa aceste procese si manifestari printr-o autonaliza psihologica (parca dialogata, uneori monolagata). Viziunea impreuna cu este moderna fiindca naratorul stie la fel de mult ca personajele. Deasemnea, este prezent si pluriperspectivismul (ca dezbaterile de la popota). Evenimentele sunt prezentate intr-o ordine cronologica (element traditionalist), timpul fiind obiectiv, dar se poate vorbi si despre un timp subiectiv, al personajului, traitor, ce se introspecteaza; el e generat de memoria involuntara (insertia in naratiune a rememorarii de catre Bologa a anilor de copilarie si ai celor de adolescenta, dar si a unor evenimente mai apropiate). Alte elemnete moderniste sunt si simetria arhitectonica a constructiei epice, intrepatrunderea planurilor narative, rafinamentul investigatiei psihologiilor tulburi.
In evolutia romanului romanesc se poate astfel vorbi de momentul rebreanu, autorul transilvanean continuand proza de factura sociala in traditia lu Filimon, Zamfirescu si Slavici, dar deplasand accentul pe analiza psihologica.
Rebreanu e un analist al starilor de subconstienta, al invalmaselilor de ganduri, al obsesiilor tiranice (T. Vianu) Prozatorii interbelici s-au implicat cu fervoare in disputele teoretice, aparand traditia sau pledand pentru modernitate. rebreanu opteaza pentru o literatura a autenticitatii, pulsatie a vietii convertita in ritm epic, pentru un realism al esentelor ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Liviu Rebreanu - Ctitor Al Romanului Romanesc
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!