Liviu Rebreanu

Extras din referat Cum descarc?

Aparitia lui Rebreanu in literature romana inseamna un moment de raspantie. Analizand acest moment Tudor Vianu sustine ca rolul samanatoristilor era incheiat, iar Delavrancea, Duiliu Zamfirescu si Bratescu- Voinesti isi dadusera masura lor numai Sadoveanu continua sa creasca din fundamentele asezate mai dinainte. se inscrie in linia traditiei realiste, reprezentata de romanul lui Nicolae Filimon si Duiliu Zamfirescu de opera marilor clasici I. L. Caragiale, Ioan Slavici. Reprezinta o voce originala, puternic individualizata in cadrul romanului realist din proza noastra interbelica, impus cu reala distinctie literara de Camil Petrescu, George Calinescu, H. P. Bengescu, Mircea Eliade, Anton Holban etc. Niciodata realismul romanesc, inaintea lui Rebreanu, nu infiripase o viziune a vietii mai sumbra, infruntand cu mai mult curaj uratul si dezgustatorul, intocmai ca in varietatea mai noua a realismului european, crudul naturalism francez si rus (T. Vianu). Asemenea lui Nicolae Filimon, creatorul primului roman realist, de tip balzacian (Ciocoii vechi si noi), Rebreanu aseaza in centrul romanului un erou voluntar, produs simbolic al unei realitati social- istorice. Dar el ii confera monumentalitate. Urmandu-l pe Ioan Slavici creeaza imaginea unui taran intrat in circuitul vietii moderne, bazata pe principiul ca banul inchide si deschide toate usile. Prefigurand marile constructii rebreniene, Duiliu Zamfirescu zugraveste in Viata la tara si Tanase Scatiu realitatea autohtona. Dar el nu reuseste complet, atitudinea sentimentala a scriitorului ii mascheaza adevarul crud (T. Vianu). Rebreanu inchide in cartile sale un vast panou curgator de fapte, in care viata pulseaza la cele mai inalte cote de expresivitate. Prin Liviu Rebreanu se pun bazele romanului romanesc modern Originalitatea si modernitatea romanului rebrenian rezulta din insasi viziunea artistica a scriitorului, care exprima un crez artistic realist: pentru mine arta inseamna creatie de oameni si de viata Prin Rebreanu literatura noastra creeaza primul ei romancier obiectiv, atras de marile miscari ale vietii multimilor anonime.
Primul sau roman Ion, aparut in 1920, marcheaza o revolutie si fata de lirismul samanatorist si de atitudinea poporanista si fata de eticismul ardelean, constituind o data istorica, in procesul de obiectivare a literaturii noastre epice (Eugen Lovinescu) 3. Structuri artistice: - Vocatie constructiva, lucreaza cu migala fiecare detaliu, fiecare structura a intregului ansamblu arhitectonic. Pune accent pe simetria si unitatea ansamblului, romanele sale creand imaginea unui corp sferoid, simbol al perfectiunii in arta. Autorul insusi marturiseste: In cursul elaborarii am cautat sa realizez imprtirea fiecarui capitol in mici diviziuni care cuprind cate o scena, cate un moment. Toate acestea apoi au trebuit innodate in anume fel ca sa se poata intoarce in cuprinsul actiunilor principale. Actiunile ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Liviu Rebreanu - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!