Liviu Rebreanu

Extras din referat Cum descarc?

Prozator si dramaturg, s-a nascut la 27 noiembrie 1885, in comuna Tarlisiua, din tinutul Nasaudului, primul copil din cei treisprezece ai invatatorului Vasile Rebreanu si al Ludovicai, nascuta in Diuganu. A urmat scoala primara in clasa parintelui sau, in satu Maieru, unde se mutase intreaga familie. A trecut apoi la Gimaziu graniceresc din Nasaud. Urmatorii trei ani a invatat la Scoala civila de baieti din Bistrita. In 1900 se inscrie la cursurile Scolii reale superioare de honvezi din Sopron, localitate din nord-vestul Ungariei, apoi urmeaza cursurile Academiei militare Ludoviceum din Budapesta. In 1906 este declarat sublocotenent si repartizat la regimentul din Gyula (Ungaria) dorind sa se dedice literaturii, demisioneaza din armata austro-ungara si se intoarce la Prislop, ocupand diverse functii marunte (ajutor de notar, functionar la primarie). In 12-14 octombrie 1909ia parte la serbarile Astrei, tinute la Sibiu, ca trimis al ziarului Revista Bistritei. Vine la Bucuresti si incepe o sustinuta activitate publcistica si literara (colaboreaza la ziare si reviste ca: Ramuri, Rampa, Scena, Universul literar, conduce Romania literara, cotidiene, saptamanale ca: (Miscare literara, Viata). In 1910, arestat de autoritatile austro ungare si intemnitat la Guya, sub acuzatia de a nu se fi supus legilor militare austro - ungare, este eliberat dupa cateva luni. In 1911 pleaca la Craiova si in anul urmator, se casatoreste cu actrita Fanny Radulescu. In timpul primului razboi mondial este arestat si anchetat de autoritatile militare germane de ocupatie. Reuseste sa scape, plecand la Iasi, apoi revine si-si reia activitatea literara si publicistica la Bucuresti. Vicepresedinte al Societatii Scriitorilor Romani (din 1923), este ales presedinte (19250. In 1928este numit director al Teatrului National din Bucuresti. La propunerea lui Mihail Sadoveanu este ales membru al Academiei Romane, (1939). Discursul de receptie Lauda taranului roman, (29 mai, 1940). Se stinge din viata in comuna Valea Mare, langa Pitesti, la 1 septembrie 1944. 1940; Teatru: Cadrilul, 1919; Plicul, 1923; Apostolii, 1926. Lauda Taranului Roman Discurs de receptie: rostit la Academia Romana, 1940; Amalgam, (culegere de eseuri), 1943; Opere, vol I-X, editie ingrijita de Niculae Gheran (primele 3 vol. In colaborare cu Nicolae Liu); Caiete, I, prezentare de Niculae Gheran; Jurnal (I si II), Text ales si stabilit, studiu introductiv de Puia Florica Rebreanu. Addenda, note si comentarii de Nicolae Gheran, 1984. ~1~ ~ Romanul Ion ~ (comentariu) A fost mult subliniat faptul ca nuvelele au constituit pentru L. R. un exercitiu epic al viitoarelor mari constructii epice. Problema rurala o gasim initial in nuvela Rusinea, cu o intrig simpla, si care eroina, Rodovica este victima a iubirii, si apoi, o prima varianta a romanului Ion, prin, Zestrea. Aparitia lui Ion, a fost apreciata de Eugen Lovinescu drept o ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Liviu Rebreanu - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!