Lingvistică generală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Semnul lingvistic - explicati teoria celor trei S.

Teoria celor trei S - simptom, semnal, simbol - este enuntata de K. Buhler, care analizeaza semnul lingvistic din perspectiva actului de comunicare. Conform acestei teorii semnul lingvistic poate fi simptom, semnal si simbol in functie de elementul la care se raporteaza.

a) Raportat la elementul comunicarii semnul lingvistic este simptom, deoarece in relatia cu in relatia cu emitatorul, indica intentia acestuia de comunicare.

b) In functie de receptor, semnul lingvistic este semnal, pentru ca il atentioneaza pe acesta asupra intentiei de comunicare a emitatorului.

c) Fata de realitatea enuntata semnul lingvistic este un simbol, intrucat semnul lingvistic nu va fi niciodata realitatea insasi, ci o reprezentare a acesteia care poate fi mai mult sau mai putin exacta, fidela acesteia.

Referitor la Semnal A. Nehring face precizarea ca dintre semnele percepute de receptor numai unele categorii pot fi considerate semnale, si anume elementele specializate in functie de semnalizare, pe care el le numeste ,,referenti" cum sunt interjectiile si in general deicticele.

Din punct de vedere informational orice cuvant poate deveni semnal. Cuvantul devine semnal nu numai in cadrul procesului de comunicare ci si in procesele proprii gandirii.

Acestei teorii, potrivit careia semnul lingvistic poate fi simptom, semnal si simbol s-au alaturat si alti cercetatori: B. Malmberg, S. Ulmann etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lingvistica Generala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 083 cuvinte
Nr caractere:
5 648 caractere
Marime:
12.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
romana, lingvistica
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!