Lentoarea - Milan Kundera

Extras din referat Cum descarc?

,,Lentoarea"- o carte despre complexe si despre ridicol.
Intr-o maniera inconfundabila, amestecand rasul cu plansul, grotescul cu sentimetalismul, incultura cu referinte culturale celebre, eroii lui Kundera sunt atat de verosimili ca viata insasi. Autorul are curajul sa spuna pe sleau, sa vorbeasca deschis despre tabuuri, despre fata noastra ascunsa, despre gandurile noastre intime si impudice, despre inchisorile noastre interioare. Imaginile pe care le cultivam, pozele noastre sunt atat de ridicole, daca reusim sa le privim cu impartialitate. Nu conteaza, pare a spune autorul, ce gandim noi despre noi, ci ceea ce gandesc altii. Si atunci trebuie sa stralucim, sa fim carismatici, sa-i uimim pe ceilalti cu ceea ce ei nu au, nu sunt capabili sa aiba sau nu indraznesc sa aiba. 
O revolta a individului ,,impotriva conditiei umane", cum spune intr-un moment de inspiratie, in fata camerei de luat vederi, un personaj care face totul ca sa straluceasca. Totusi, imaginile cultivate nu reflecta adevarul, sunt tocmai opusul sau. Adevarul e prea trist, prea incomod pentru a fi acceptat cu seninatate si atunci e mai usor sa pui o masca, sa fii ceea ce ai vrea sa fii. Conditia este sa reusesti sa iesi din tine insuti, masca sa devina fata ta reala, sa te identifici atat de bine cu rolul pe care ti-l atribui, incat sa devii acel om pe care ti-l doresti.
Iata unde esueaza lamentabil personajele lui Kundera, iata celebrul si invechitul cliseu al opozitiei dintre aparenta si esenta. Personajele nu sunt decat niste mimi sublimi, traind o existenta care nu e niciodata a lor, ci a celorlalti, incercand sa imite un model, bun sau rau, din cauza ca sunt incapabili sa creeze unul. Esecul erotic al lui Vincent se transforma, povestit in mintea lui celorlalti, intr-o adevarata performanta sexuala, menita a-l ridica in ochii celorlalti, a-i conferi o aura. Mitomanie si cabotinism - viata e, dincolo de ceva sublim, ceva tragic, prin vulgaritate, prin teama de a rosti adevarul despre noi, de a ni-l refuza, prin fuga de noi insine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lentoarea - Milan Kundera.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!