Lefter Popescu Caracterizare

Extras din referat Cum descarc?

Ion Luca Caragiale (30 Ianuarie 1852 9 Iunie 1912) a ramas in literatura romana ca dramaturg si prozator remarcabil, operele artistice fiind rodul unei inteligente sclipitoare si al unui spirit de observatie iesit din comun, conectat in permanenta la realitatea sociala.
Dimensiunea tragica a existentei umane, in care Ion Luca Caragiale se dovedeste acelasi artist desavarsit ca si in universul comicului, se manifesta mai ales in drama Napasta si in nuvele. Situate intre tragic si grotesc, intre comic si macabru, nuvelele lui Caragiale contureaza un impresionant spectacol al lumii prin creatii realiste, pshihologice sau fantastice.
Alaturi de Ioan Slavici, Caragiale este creatorul nuvelei realist-psihologice, deosebindu-se de aceasta nu numai prin tematica abordata, ci mai ales prin capacitatea artistica de analiza atenta a celor mai variate si mai surprinzatoare stari sufletesti provocate de imprejurari inedite.
Nuvela Doua Loturi de I. L. Caragiale ilustreaza drama omului obisnuit, al carui destin este situat la granita dintre comic si tragic, prin jocul inexplicabil al norocului si ghinionului. Locul primordial il ocupa starile sufletesti ale eroului, aflat intr-un moment esential al vietii, cand sansa i-ar putea schimba anonimatul in care se zbate. In aceasta nuvela, Caragiale pune accent pe tragedia psihologica a protagonistului, zbuciumul launtric al eroului fiind construit cu o lucida ironie.
Lefter Popescu, pe numele adevarat Eleutheriu Popescu este personajul principal din nuvela Doua Loturi de I. L. Caragiale. Prin comicul de nume se sugereaza omul obisnuit, predestinat sa duca o viata modesta ca slujbas marunt si umil, fara nici o sansa de a iesi din anonimat, statut simbolizat si de numele atat de banal si oarecare Popescu. Prenumele de Lefter este sugestiv pentru destinul sau de om fara noroc la bani, condamnat la lipsuri financiare, neputincios sa-si schimbe in vreun fel soarta umila.
Personajul este, asadar, un om obisnuit, aflat intr-o situatie neobisnuita.
Naratorul urmareste personajul in reactiile si starile lui interioare, nuvela fiind realista si psihologica. Asadar, Lefter Popescu nu este construit cu mijloace caracteriale obisnuite, traditionale, ci este introspectat psihologic, naratorul analizand evolutia starilor sufletesti, fapt ce genereaza si situatia tragica din final.
Inca de la inceputul nuvelei, Lefter Popescu este prezentat prin mijloacele caracterizarii indirecte si ale introspectiei psihologice. Barbatul este agitat si obosit psihic, dupa ce toata casa a fost rasturnata de zece ori, cautant biletele de loterie raacite. Sleit de puteri, el se revigoreaza brusc atunci cand crede ca isi aduce aminte unde a pus biletele. iar cand afla Enervarea crescanda mocneste in sinte, ca sotia sa daduse jacheta unei chivute in schimbul farfuriilor, se dezlantuie si le sparge, una cate una, cu un calm aparent, ca acela dinaintea furtunii. Si in relatia cu celelalte personaje, Lefter trece prin cele mai ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Lefter Popescu Caracterizare
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!