Latinitatea Limbii Romane

Extras din referat Cum descarc?

Istoria limbii romane este la fel de controversata ca si cea a poporului roman,din doua motive principale: saracimea izvoarelor istorice, in special a celor scrise si interesele politice. Din aceste cauze exista mai multe variante ale istoriei limbii romane, din acestea derivand doua variante de istorie a poporului roman. Este interesant de observat ca pentru a impune o varianta sau alta de istorie a poporului, se porneste in mare masura de la istoria limbii acestuia.
Astfel se poate spune ca istoria limbii romane este chiar mai disputata si controversata decat cea a poporului, deoarece o concluzie definitiva in acest sens ar duce automat la o concluzie definitiva si in cealalta privinta.
In opinia mea,limba romana,precum si poporul meu,sunt de origine latina.Spun asta deoarece,asa cum se va putea observa in paginile urmatoare, exista numeroase argumente,atat ale autoritatii,atat si dovedite de izvoarele istorice.
Latinitatea si dacismul sunt concepte ce reprezinta temelia limbii si a poporului roman,prima fiind sustinuta si dovedita de numerosi lingvisti ,acestia avand posibilitatea de a aduce ca dovezi incontestabile fonetica,gramatica si vocabularul limbii romane actuale,toate acestea fiind mostenite din latina si constituind un prim argument :
La nivel fonetic au actionat mai multe legi,precum transformarea consoanei ,,l" aflata intre doua vocale in ,, r " (legea rotacismului ),vocala ,,a" urmata de consoana 
devine ,, a " ,modificarea unor consoane urmate de vocala ,, i" (tibi-tie,dico-zic) si eliminarea consoanei ,,h" de la inceputul cuvintelor .
La nivel morfologic,limba romana pastreaza din latina populara cele trei declinari ale substantivului,cele trei genuri,adjectivele cu grade de comparatie, articolele,pronumele,numeralele(modul de formare al numeralelor compuse foloseste tiparul slav si materialul latin),cele patru conjugari ale verbelor ,adverbele,prepozitiile si conjunctiile.
Sintaxa pastreaza caracteristicile latinei vulgare : caracterul analitic , preferinta pentru raportul de coordonare in detrimentul subordonarii si cea pentru conjuctiv ce inlocuieste infinitivul.
Vocabularul dovedeste mostenirea latina(peste 60% din lexic), la analiza fondului principal lexical. Criteriul de evaluare il reprezinta frecventa folosirii cuvintelor de catre vorbitori. Sunt de origine latina cuvintele din seriile semantice cu circulatie: om, corp omenesc, familie, culori, natura, vegetatie, animale domestice si animale salbatice, actiuni cotidiene si fenomene ale naturii.
Primul care demonstreaza latinitatea limbii romane este Grigore Ureche, intr-un capitol din lucrarea sa ,,Letopisetul Tarii Moldovei", consacrat special acestei probleme, intitulat ,,Pentru limba noastra moldoveneasca", pentru care conchide cu mandrie ca 
de la Rim (Roma) ne tragem; si cu ale lor cuvinte ni-i amestecat graiul".Pentru a-si convinge cititorii de acest adevar, el da o proba de etimologii latine : ,,...de la rimleni


Fisiere in arhiva (1):

 • Latinitatea Limbii Romane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Adolf Armbruster  -Romanitatea romanilor. Istoria unei idei,  
ed.  Academiei, 1972
2. Cantacuzino,Constantin -Istoria Tarii Romanesti -editie 
electronica preluata de pe www.wikipedia.org
3. Micu, Samuil -Scurta cunostinta a istoriei rominilor, 
editata de Cornel Campeanu, Bucuresti, 1963
4. Gheorghe, Gabriel - Studii de cultura si civilizatie romaneasca, 
Fundatia Gandirea, 2001
5. Enciclopedia arheologiei si a istoriei vechi a Romaniei, vol I, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1994


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!