Latinitatea Limbii Române

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria limbii romane este la fel de controversata ca si cea a poporului roman,din doua motive principale: saracimea izvoarelor istorice, in special a celor scrise si interesele politice. Din aceste cauze exista mai multe variante ale istoriei limbii romane, din acestea derivand doua variante de istorie a poporului roman. Este interesant de observat ca pentru a impune o varianta sau alta de istorie a poporului, se porneste in mare masura de la istoria limbii acestuia.

Astfel se poate spune ca istoria limbii romane este chiar mai disputata si controversata decat cea a poporului, deoarece o concluzie definitiva in acest sens ar duce automat la o concluzie definitiva si in cealalta privinta.

In opinia mea,limba romana,precum si poporul meu,sunt de origine latina.Spun asta deoarece,asa cum se va putea observa in paginile urmatoare, exista numeroase argumente,atat ale autoritatii,atat si dovedite de izvoarele istorice.

Latinitatea si dacismul sunt concepte ce reprezinta temelia limbii si a poporului roman,prima fiind sustinuta si dovedita de numerosi lingvisti ,acestia avand posibilitatea de a aduce ca dovezi incontestabile fonetica,gramatica si vocabularul limbii romane actuale,toate acestea fiind mostenite din latina si constituind un prim argument :

La nivel fonetic au actionat mai multe legi,precum transformarea consoanei ,,l" aflata intre doua vocale in ,, r " (legea rotacismului ),vocala ,,a" urmata de consoana

devine ,, a " ,modificarea unor consoane urmate de vocala ,, i" (tibi-tie,dico-zic) si eliminarea consoanei ,,h" de la inceputul cuvintelor .

La nivel morfologic,limba romana pastreaza din latina populara cele trei declinari ale substantivului,cele trei genuri,adjectivele cu grade de comparatie, articolele,pronumele,numeralele(modul de formare al numeralelor compuse foloseste tiparul slav si materialul latin),cele patru conjugari ale verbelor ,adverbele,prepozitiile si conjunctiile.

Sintaxa pastreaza caracteristicile latinei vulgare : caracterul analitic , preferinta pentru raportul de coordonare in detrimentul subordonarii si cea pentru conjuctiv ce inlocuieste infinitivul.

Vocabularul dovedeste mostenirea latina(peste 60% din lexic), la analiza fondului principal lexical. Criteriul de evaluare il reprezinta frecventa folosirii cuvintelor de catre vorbitori. Sunt de origine latina cuvintele din seriile semantice cu circulatie: om, corp omenesc, familie, culori, natura, vegetatie, animale domestice si animale salbatice, actiuni cotidiene si fenomene ale naturii.

Primul care demonstreaza latinitatea limbii romane este Grigore Ureche, intr-un capitol din lucrarea sa ,,Letopisetul Tarii Moldovei", consacrat special acestei probleme, intitulat ,,Pentru limba noastra moldoveneasca", pentru care conchide cu mandrie ca

de la Rim (Roma) ne tragem; si cu ale lor cuvinte ni-i amestecat graiul".Pentru a-si convinge cititorii de acest adevar, el da o proba de etimologii latine : ,,...de la rimleni

Bibliografie:

1. Adolf Armbruster -Romanitatea romanilor. Istoria unei idei,

ed. Academiei, 1972

2. Cantacuzino,Constantin -Istoria Tarii Romanesti -editie

electronica preluata de pe www.wikipedia.org

3. Micu, Samuil -Scurta cunostinta a istoriei rominilor,

editata de Cornel Campeanu, Bucuresti, 1963

4. Gheorghe, Gabriel - Studii de cultura si civilizatie romaneasca,

Fundatia Gandirea, 2001

5. Enciclopedia arheologiei si a istoriei vechi a Romaniei, vol I, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1994

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Latinitatea Limbii Romane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 817 cuvinte
Nr caractere:
9 067 caractere
Marime:
17.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
limba, vorbire, gramatica, origini
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!