Lacul de Mihai Eminescu

Extras din referat Cum descarc?

Mihai Eminescu este cel mai mare cantaret al iubirii din literatura noastra.
El a realizat o poezie de o mare sensibilitate in care motivul naturii si iubirii se inbina armonios.
Eroi sai lirici sunt vazuti in mijlocul naturii frumoase nepangarite de mana de om, natura este in plina inflorire, lumina lunara este inmultita de oglinzile nenumarate ale apelor, izvoarelor, raurile, lacurile.
Poezia "Lacul" a aparut la 1 Septembrie 1876 si se inscrie in aceasta tematica a iubirii si naturii. Ia apartine Genului Liric autorul exprimandusi sentimentele puternice de dragoste pentru femeia iubita pe care o asteapta in mijlocul naturii.
Titlul poeziei "Lacul" este un simbol si semnifica sufletul uman incarcat de dor. Apa exprima fie nelinistea iubirii fie trecerea timpului. Intalnim in aceasta poezie si alte simboluri specifice creztiei eminesciene: codrul= ocrotitor al iubirii, luna= atribut al chipului sfant al iubitei. Eminescu este un poet selinar, atmosfera de dragoste si mister este sugerat de prezenta luni.
Poezia poate fii inpartita in 3 parti. In primele 6 versuri, care constitue partea intai si pe care am putea sa o numim asteptarea, poetul isi asteapta iubita intr-un decor de basm, intr-o barca pe lac, inconjurat de codrul protector.
Pe lacul albastru plutesc nuferi galbeni iar apa tresare in cercuri albe la trecerea barcii in care poetul asculta si asteapta cu emotie sosirea iubitei.
Aceasta parte este realizata cu ajutorul epitetelor cromatice: "nuferi galbeni", "lac albastru", "cercuri albe", inversiunea: "lacul codrilor albastru precum si a verbelor la indicativ prezent.
In partea a doua a poeziei care cuprinde, ultimele doua versuri din strofa a doua si stofele trei si patru, avem de-a face cu visul de iubire al poetului.
El isi imagineaza sosirea iubitei care va aparea dintre trestri si ii va cadea la piept. Inpreuna se vor plimba cu "luntre mica" pe apele lacurilor lasanduse in voia naturii. Vor admira luna, semn ca momentul ales pentru intalnire este seara, trestiile vor fosni iar apa cu undele ei va suna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lacul de Mihai Eminescu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!