La Vulturi

Extras din referat Cum descarc?

Nuvela La Vulturi! infatiseaza o pagina zbuciumata din istoria poporului nostru, evenimentele dramatice prezentate petrecandu-se pe fundalul Revolutiei de la 1821. Actiunea se petrece intr-un catun de la poalele Culmilor Scripetelui, pe valea Iablanicioarei, intr-un cuib de vulturi.
Din cele foarte putine case de aici, cele mai impunatoare sunt casa lui Danila si a ginerelui sau, plecat la lupta alaturi de Tudor Vladimirescu. Batranul Danila a facut de trei ori avere si de trei ori i-au spulberat-o turcii, iar acum s-a retras in munti, devenind starostele ciobanilor de aici. Sotia lui Ozun, Agripina, este ingrijorata neprimind vesti de la el, dar Danila o imbarbateaza si se bucura la vederea lui Paunas, fiul Agripinei si viitorul tuturor.
In ziua aceea senina, batranul a urcat la stana, iar satul este invaluit in tacere si nemiscare. Agripina vede ca in fiecare zi de casa si de copiii care se joaca in curte.
Deodata pacea este tulburata si cade ca un trasnet vestea navalirii turcilor. Speriata, Agripina se repede si il ia pe Paunas, tasneste in gradina de unde ii ia si pe Vlad si Mariuca si incepe sa urce spre stana. Ea alege drumul cel mai anevoios, care pune probleme chiar si unui barbat in toata firea. Isi continua drumul pe langa parau crezand ca numai zgomotul acestuia poate acoperi plansul copiilor. Agripina este epuizata fizic, dar continua sa urce simtindu-se urmarita de turci. Ajunge in sfarsit in poiana de sub stana, unde il ascunde pe Paunas intr-o capita cu fan si pleaca impreuna cu ceilalti doi.
Trezit din gandurile sale de scancetul Mariucai, mos Danila ii vede pe cei doi nepoti si pe mama lor aproape desfigurata.
Afland de navalirea turcilor, ii strange pe ciobani in graba, o lasa pe Agripina in gria lui Dragomir Ozun si porneste in cautarea copilului. La locul indicat de Mariuca gaseste numai scutecele acestuia, pline de sange, Paunas fiind rapit si omorat de vulturi.
Sfasiat de durere pentru moartea copilului, Danila inalta cerului o ruga jalnica pentru un destin mai bun al neamului sau.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • La Vulturi - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!