Junimea și Titu Maiorescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Societatea culturala Junimea, s-a constituitla Iasi in anul 1863, fondatorii ei fiind: Titu Maiorescu, Petre Carp, Vasile Pogor, Teodor Rosetti si Iacob Negruzzi. Mentorul ei spiritual va fi Titu Maiorescu. Societatea a avut o tipografie proprie, o librarie si o revista. In viata gruparii se disting cateva etape: Prima etapa, intre anii 1863-1874, are caracter polemic si se ma-nifesta in trei domenii: limba: literatura; cultura. Obiectivele urmarite erau; Educarea publicului prin prelectiuni populare (conferinte), pe teme diverse, tinute intr-o forma academica; Lupta pentru unificarea limbii romane literare, prin inlocuirea alfabetului chirilic si impunerea scrierii fonetice; Intocmirea unei antologii de poezie romaneasca pentru scolari; aceasta i-a determinat pe junimisti sa citeasca in sedintele societatii, autori mai vechi si sa-si exerseze spiritul critic pe textele lor.

A doua etapa, intre anii 1874-1885, este consolidarea a unei directii noi in literatura, de aparitii in paginile revistei Convorbiri literare (aparuta la 1 martie 1867) a operelor de matu-ritate ale lui Eminescu, Creanga, Caragiale etc., de diminuare a spiritului critic.

A treia etapa incepe dupa 1885, cand societatea se muta la Bucuresti. Va deveni preponderent stiintifica, revista Convor-biri literare devine o revista de cercetari istorice si filozofice, iar la conducerea revistei vin pe rand oameni de cultura importanti, pana in 1944, cand isi inceteaza aparitia Tudor Vianu considera ca reperele esentiale ale spiritului junimist sunt: spiritul filozofic; spiritul oratoric; gustul clasic si academic; ironia; spiritul critic.

Junimistii au ridiculizat mediocritatile literare si au combatut pericolele unei culturi neasimilate, sustinand teoria formelor fara fond, formulata de Titu Maiorescu, au sustinut ideea de valoare estetica in literatura, instaurand o atmosfera de emulatie intelectuala, de exigenta fata de intelectualul roman, au realizat si impus o directie noua in cultura roman, caracterizata de un spirit critic ascutit si de un sentiment puternic al valorii.

Noua directie in literatura s-a concretizat in evolutia spre un clasicism de esenta, relevant prin operele lui Eminescu, Creanga, Caragiale, Slavici.

Titu Maiorescu. Principii estetice.

Titu Maioreescu, este creatorul criticii literare estetice roma-nesti. In 1867 el publica primul studiu de estetica din cultura noastra, cu titlul O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867, cunoscut si sub titlul Poezia romana. Studiul cuprinde doua parti: Conditiunea materiala a poeziei; Conditiunea ideala a poeziei; In prima parte a studiului, Titi Maiorescu defineste poezia prin comparatie cu stiinta. Poezia exprima frumosul, iar stiinta adevarul; adevarul cuprinde idei, iar frumosul cuprinde idei manifestate in imagini sensibile.

Spre deosebire de celelate arte, care au un material de constructie in natura (culorile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Junimea Si Titu Maiorescu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 627 cuvinte
Nr caractere:
9 759 caractere
Marime:
15.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!