Ivanhoe Walter Scott

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Walter Scott s-a nascut la 15 august 1771 in orasul Edinburgh, din Scotia. De mic copil a ascultat cu placere legendele si basmele Scotiei. Dupa terminarea scolii, studiaza dreptul la Universitatea din Edinburgh. Debuteaza in literatura ca traducator din limba germana. Apoi incepe sa scrie poezii si poeme: Balada celui din urma menestrel, Marmion, Fecioara lacului, Rokeby, si altele. Din 1814, se hotaraste sa nu mai scrie poezii. Din acelasi an, incepe sa scrie romane istorice. Opera sa literara cuprinde mai multe romane istorice: Waverly (1814), Rob Roy (1817), Ivanhoe (1820), Quentin Durward (1823), Red Gauntlett (1824), Frumoasa din Perth (1828), si multe altele. Are meritul de a insufleti trecutul istoric al Scotiei si Angliei in scrierile sale, de a da viata evenimentelor din vechime.

Actiunea se petrece in Anglia, dupa ce saxonii au fost infranti de catre normanzi. Desi au trecut patru generatii, in continuare normanzii se poarta ca niste cuceritori. Astfel, limba vorbita de ei este franceza, spre deosebire de graiul poporului, care este engleza.

Regele Angliei, Richard I, a fost plecat in cruciada in Palestina. Intre cruciati au izbucnit certuri, mai ales intre Richard si regele Frantei, Philip, care era sprijinit de cavalerii templieri si de ioaniti.

Acum, regele Richard I, zis Inima-de-Leu, este in captivitate, in puterea ducelui de Austria, departe de tara sa. Puterea nobililor creste, iar poporul, chiar si nobilii saxoni, o duc greu.

In padurea Sheffield sunt doi oameni: cel mai varstnic este porcarul Gurth iar celalalt este Wamba mascariciul. Ei sunt serbii lui Cedric de Rotherwood, un nobil saxon.

Prin padure trece un alai; sunt staretul Aymer si templierul Brian de Bois-Guilbert, cu slujitorii lor. Ei sunt insotiti de un pelerin venit din Tara Sfanta.

Acestia, impreuna cu cei doi serbi, ajung la castelul lui Cedric.

Cedric este tatal lui Wilfred de Ivanhoe, un cavaler plecat cu regele Richard in cruciada. Desi cei doi oaspeti sunt normanzi, Cedric da porunca sa fie intampinati cu ospitalitate. Brian de Bois-Guilbert este impresionat de frumoasa Rowena, pupila lui Cedric.

La castel mai soseste un oaspete, evreul Isac din York; templierul il priveste cu dispret, caci evreii erau considerati inferiori.

La masa se discuta despre faptele de vitejie ale cavalerilor plecati in cruciada in Palestina. Pelerinul aflat printre oaspeti povesteste despre curajul lui Ivanhoe, pe care il iubeste tanara Rowena. Totusi Cedric a hotarat mai demult ca fata sa se casatoreasca cu nobilul Athelstane.

Spre seara, pelerinul il vesteste pe evreul Isaac sa plece, intrucat se afla in pericol de a fi rapit de oamenii templierului, pentru a-i lua banii.

Cei doi parasesc in secret castelul. Drept multumire, evreul il trimite pe pelerin la un prieten al sau din Leicester, pentru a primi cadou un cal si o armura de pret. Pe vremea aceea evreii erau prigoniti atat de normanzi, cat si de saxoni, britani sau danezi; ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ivanhoe Walter Scott.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 294 cuvinte
Nr caractere:
10 466 caractere
Marime:
13.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Ivanhoe Walter Scott, literatura, autori
Predat:
la liceu
Sus!