Istoria Prezentata In Operele Literare

Extras din referat Cum descarc?

Textul literar prezinta trasaturile personajului, obiectului, peisajului, cu ajutorul mijloacelor artistice cu scopul de a impresiona cititorul. Cel istoric evidentiaza elementele prezentate cu ajutorul datelor reale, clare, cu scopul de a informa cititorul Istoria, faptele si datele exacte trec odata cu oglindirea lor prin filtrul imaginatiei autorului. Ele capata astfel expresivitate, il fac pe cititor sa participe afectiv in actiunea textului dar in acelasi timp, isi pierd caracterul exact (adesea autorii fac usoare abateri de la realitatea istorica). Un exemplu in acest sens il constituie opera lui Costache Negruzzi, Alexandru Lapusneanu, inspirata din cronica lui Grigore Ureche.
Costache Negruzzi a fost publicist, traducator, poet, dramaturg, prozator, filolog, creatorul nuvelei istorice romanesti. Prin nuvela, Alexandru Lapusneanu Costache Negruzzi a devenit un scriitor clasic In plan istoric Alexandru Lapusneanu este fiul nelegitim al lui Bogdan al-III-lea (1504-1517) din dinastia Musatinilor. El s-a ingrijit de dezvoltarea economica a tarii Moldovei prin stabilirea unor zile de targ, precum si construirea unor hanuri. Alexandru Lapusneanu a avut doua perioade de domnie: 1552-1561 si 1564-1568. Intre aceste perioade de domnie s-a intercalat conducerea lui Despot Voda (1561-1564). Ctitoria lui Alexandru Lapusneanu a fost manastirea Slatina unde este si inmormantat.
Cercetarile recente pun in lumina faptul ca Lapusneanu nici nu a fost un domn atat de crud, in realitate nici nu a omorat cei 47 de boieri si ca mai aspra era sotia lui. Vinovat de aceasta deformare este cronicarul Grigore Ureche.
Important este ca pornind de la date istorice, Negruzzi, prin talentul si imaginatia sa a reusit sa creeze o fictiune credibila.
Personajul principal al acestei nuvele este Alexandru Lapusneanu. El este tipul domnitorului feudal, desprins sa-si exercite in mod despotic vointa.
Inca din primul capitol, respingand solia boierilor care-I cereau sa plece din tara, Alexandru Lapusneanu isi demonstreaza tenacitatea, fermitatea, energia in realizarea scopului propus: Daca voi nu ma vreti eu va vreau. Si daca voi nu ma iubiti eu va iubesc pre voi, si voi veni cu voia ori fara voia voastra. Cu aceasi fermitate isi expune in fata boierilor si principala coordonata a politicii sale interne, afirmand ca va satura, lacomia cetelor de pagani, cu averile voastre, nu cu banii taranilor pe care ii jupuiti voi. Bun cunoscator al psihologiei boierilor si a istoriei tarii pe care o va conduce, Lapusneanu avertizeaza prin replicile sale ca nu va fi o marioneta a marii boierimi: Sa ma incred in voi? Pesemne crezi ca eu nu stiu zicatoarea moldoveneasca, Lupul schimba parul, dar nu firea. Diplomat, inteligent el stie ca va avea nevoie de un intermediar de sacrificiu intre el si popor, astfel el se adreseaza boierului Motoc: Te voi cruta, caci imi esti trebuitor ca sa ma usurezi de blastamurile norodului. Va lupta impotriva marii boierimi, dar stie ca masele reprezinta o forta ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Prezentata In Operele Literare
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!