Ion Luca Caragiale - Monografie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Luca Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie 1852, intr-o modesta taranie gospodareasca din satul Haimanele, judetul Prahova, sat care astazi ii poarta numele. Este fiul lui Luca St. caragiale, secretar la manastirea Margineni, si al Ecaterinei, fiica lui Luca Chiriac Caroba, negustori companist din Brasov. Trei ani mai tarziu, se naste, in acelasi sat, sora sa Elena, careia ii vor spune Lenci.

Prima sotie a lui Lua s-a numit Madam Caliopi. Aceasta era actrita si cantareata. Cu Ecaterina Caraboa, nu exista documente care sa dovedeasca faptul ca s-a casatorit legitim si se considera ca Ion Luca Caragiale ar fi un copil natural, ca si sora sa Lenci.

La randul sau, sora sa va avea un fiu in afara casatoriei, numit Matei.

In 1860, familia se stabileste la Ploiesti, unde Luca exercita profesiunea de avocat. Aici copilul incepe invatatura cu dascalul bisericii Sfantul Gheorghe, slovenind si tragand clopotele. Invatamantul primar il face la Scoala Domneasca din Ploiesti. In clasa a III-a il are ca invatator pe Bazil Dragosescu de la care pastra cele mai bune amintiri. Era un om rigid in privinta virgulelor si a ordinei gramaticale, pe care o restabilea la scolari cu ajutorul unei mieluse. Ion Luca invata apoi la gimnaziul Sfintii Petru si Pavel, situandu-se si aici printre elevii cei mai buni.

Stiind ca fratii tatalui sau, Iorgu si Costachi s-au dedicat teatrului si fiind si el pasionat de acest domeniu, copilul visa de pe acum la o cariera in acest sens. Cand venea trupa de teatru in oras sarea ulucile inauntru daca nu avea bani, pentru a putea vedea spectacolul. La Ploiesti se tinea supa oameni si le imita umbletul si gesturile.

Ion Luca urmeaza apoi Conservatorul din Bucuresti. Se inscrie in clasa de mimica si declamatie a unchiului sau Costache, apoi il intalnim in trupa unchiului Iorgu, ca sufleor si copist.

In 1870 tatal sau il duse copist la Tribunalul Prahova, unde de la 10 septembrie, cand muri tatal sau, nu mai calca. Astfel el ramane timp de 15 ani singurul sustinator al mamei si al surorii lui.

Din 1871, 1872 intra sufleor si copist la Teatrul National. Debuteaza in cariera jurnalistica ca girant responsabil la o gazeta liberala. alegatorul liber aparuta la 23 ianuarie 1875 dupa ce in 1874 colaborase cu Ghimpele. Il intalnim apoi ca si corector la Unirea democratica, iar in 1877, scoate, impreuna cu Frederic Dame, ziarul Natiune romana, ziar suprimat dupa sapte numere datorita stirii false despre caderea Plevnei. Colaboreaza apoi pentru scurt timp cu Romania libera ca foiletonist, apoi se angajeaza la Timpul unde ii va avea colegi pe Eminescu si Slavici.

De asemenea, incepe sa frecventeze cenaclul Junimea, unde in 1878 citeste prima lui piesa de teatru, O noapte furtunoasa. Pe scena debuteaza tot in acest an, cu o traducere dupa Alexandru Parodi, Roma invinsa. In Convorbiri literare ii vor aparea publicate opera dramatica si creatii prozastice ca O faclie de Paste, 25 de minute, Grand ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Luca Caragiale - Monografie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 137 cuvinte
Nr caractere:
19 445 caractere
Marime:
20.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!