Ion Luca Caragiale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere................................................................... - 2 - 

2. ?1.Viata si activitatea............................................... - 3 - 4 -

3. ?2.Cronologia operelor............................................. - 5 - 9 -

4. ?3. "O scrisoare pierduta"....................................... - 9 - 13 -

5. ?4.O noapte furtunoasa.......................................... - 13 - 16 - 

6. Concluzie ................................................................ - 17 -

7. Bibliografie.................................................................. - 18 -


Extras din referat Cum descarc?

Ion Luca Caragiale este unul dintre reprezentantii de frunte ai realismului critic romanesc ,, Caragiale este o culme a spiritului critic in Muntenia.", afirma Garabet Ibraileanu.
Pentru a descrie intreaga activitate a marelui scriitor si pentru ai analiza intreaga opera ne-ar trebui volume enorme si tot n-am reusi sa mentionam toate subtilitatile. Totusi am incercat in volumul lucrarii date sa accentuez principalele parti ale operei caralegiene si sa analizez camediile sale si personajele comice ale acestora.
Lucrarea este alcatuita din patru capitole de baza, introducere, concluzii si bibliografie. In aceste patru capitole am selectat cele mai importante evenimente din viata si activitatea scriitorului si in special comediile marelui dramaturg. Pe fonul numeroaselor opere ale lui Cargiale comediile se privesc cu o stralucire deosebita, atragind atentia celor mai aprigi cititori.
Ion Luca Caragiale este, alaturi de Mihai Eminescu si Ion Creanga, unul dintre cei mai mari scriitori ai poporului nostru. In opera sa, Caragiale urmareste, ca un scriitor clasic, ambitia si orgoliul unei lumi care traieste intr-un moment favorabil afirmarii. El ilustreaza, magistral, specificul si mecanismele parvenirii. 
I.L.Caragiale a creat o opera cu particularitati care o unicizeaza in contextul literaturii romane, dar si universale, o opera in care se disting cu usurinta 3 universuri diferite: comic, tragic si fantastic. 
In opera sa I.L.Caragiale si-a selectat eroii din numeroase medii: din familie si scoala, din presa, din justitie, din lumea mondena sau din viata politica. 
Scriitor citadin, el pune sa defileze in fata noastra burghezi modesti si functionari inferiori, dar si oameni bogati , sus-pusi. Sunt evocate saloanele mondene, berariile, agitatia strazii, scoala; sunt portretizati moftangii: avocati, profesori, preoti, invatatori semiculti, toti alcatuid o lume extrem de pitoreasca a capitalei si a provinciei de la sf.sec.al XIX-lea si inc.sec.al XX-lea. 
In critica care i-a facut-o acestei lumi, Caragiale a folosit arma ironiei. El a scris undeva ca nimic nu-i arde pe ticalosi mai mult decit risul. 
Scriitorul, care afirma: Eu nu scriu decit despre viata noastra si pentru viata noastra,caci alta nu cunosc si nici nu ma intereseaza, ca si T.Maiorescu si M.Eminescu se declara impotriva betiei de cuvinte, a incapacitatii de a gindi, precum si a parventismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ion Luca Caragiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Barboi Constanta, I.L.Caragiale pagini alese si comentarii, Bucuresti, 2004.
Cioculescu Serban, Viata lui I.L.Caragiale, Chisinau 1992.
Gavrila Dana, Literatura romana in analize si sinteze, Chisinau, 2002.
Popescu Marieta, Dictionar de personaje literare, Bucuresti 1996.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Luca_Caragiale


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!