Ion Creangă - umorul și limbajul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Creanga este socotit drept unul dintre cei mai mari scriitori ai poporului nostru. Mihail Sadoveanu il situeaza pe Creanga alaturi de Ion Neculce, ca pe inaintasul si invatatorul sau. Critica literara l-a situat pe Creanga printre marii umoristi ai lumii, umorul fiind o nota importanta a creatiei sale. El e un scriitor profund original datorita umorului sau taranesc. Arta de povestitor trebuie cautata in stilul oral al exprimarii sale, stil incarcat cu expresiile in?elepciunii populare. Prin arta sa originala, Creanga e un clasic al literaturii romane, dar si un umorist printre umoristii lumii, "cu valoare universala, daca prin universalitate intelegem expresia cea mai inalta a originalitatii nationale a unui scriitor." Originalitatea lui Creanga consta in arta povestirii, in umorul povestilor, fantasticul folosit, eruditia paremiologica. In legatura cu eruditia paremiologica, Ion Creanga avea o cultura vasta si temeinica legata de studiul proverbelor si zicatorilor. El ia aceste vorbe de duh din popor si le introduce prin formula "vorba ceea".

Umorul

Umorul face parte din intreaga creatie a lui Creanga, nelipsind din operele sale. Umorul lui Ceranga parcurge o intreaga gama. Autorului ii place sa glumeasca, poate si datorita firii sale voioase. Tonul povestirii e placut, degajat, autorul provocand permanent zambetul sanatos, privind totul dintr-o perspectiva care amuza, exagerand, zeflemisind sau autoironizandu-se.

Creanga pune un mare accent pe umor in romanul "Amintiri din copilarie", unde autorul isi povesteste ispravile de demult cu mult umor si duiosie. Umorul este prezent in roman si in portretele pe care autorul le face diferitelor personaje. Pe rudele pagubite de cirese si canepa le creioneaza astfel: "Mos Vasile era un carpanos si-un pui de zgarie branza ca si matusa Marioara. Vorba ceea: a tunat si i-au adunat."

Comicul e dat de placerea de a spune, de jovialitate si umor, de exprimarea mucalita. Pentru a starni rasul, autorul foloseste ironia, zeflemeaua, scene comice, citate, expresii, vorbe de duh, tratarea comica a unor situa?ii dramatice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Creanga - umorul si limbajul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 330 cuvinte
Nr caractere:
6 141 caractere
Marime:
11.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
ion creanga, umor, limbaj, amintiri din copilarie, harap - alb
Predat:
la gimnaziu
Sus!