Ion Creanga

Cuprins referat Cum descarc?

BIOGRAFIE
OPERE  PUBLICATE
PORTRETUL SCRIITORULUI
AMINTIRI DIN COILARIE 
PERSONAJE
PARALELA NICA - TOM SAWYER
UMORUL , LIMBAJUL
HUMULESTI, LEAGANUL COPILARIEI


Extras din referat Cum descarc?

Portretul scriitorului Amintiri din coilarie Personaje Paralela Nica Tom Sawyer umorul, Limbajul Humulesti, Leaganul copilariei Ion Creanga (1837-1890) 1837 Ion Creanga se naste pe 1 martie in Humulesti. Altii considera ziua de 10 iunie data de nastere a scriitorului. Aceasta ezitare se datoreaza lipsei unui document care sa ateste ziua de nastere a lui Creanga.
El isi petrece copilaria in satul natal, ceea ce va inspira Amintirile din copilarie, capodopera sa.
1847 Incepe scoala in satul natal.
1849 Creanga urmeaza scoala din Brosteni.
1853 Sub numele Ion Stefanescu, studiaza in Tirgu Neamt.
1860 In toamna, Ion Creanga isi incepe studiile la Facultatea de Teologie din Iasi.
1864 Devine profesor la o scoala primara din Iasi.
1872 Creanga paraseste invatamantul.
1874 Devine profesor din nou, de data asta in Pacurari.
1875 Ion Creanga il intalneste pe Mihai Eminescu.
1876 Creanga incepe publicarea povestilor in Convorbiri literare.
1879 Creanga este mentionat in lucrarea lui Angelo de Gubernatis Dizionario biografico degli scrittori contemporanei (Dictionar bibliografic de scriitori contemporani). 1881 Incepe publicarea capodoperei sale: Amintiri din copilarie.
1883 Creanga se imbolnaveste.
1884 Sanatatea sa se deterioreaza mai mult.
1888 Partea a patra din Amintiri din copilarie apare in Convorbiri literare 1889 In data de 31 decembrie, Ion Creanga se stinge din viata in acelasi an cu Mihai Eminescu.
1875 Soacra cu trei nurori Punguta cu doi bani Capra cu trei iezi 1876 Danila Prepeleac Povestea porcului 1877 Povestea lui Stan-Patitul Povestea lui Harap Alb Fata babei si fata mosneagului 1878 Ivan Turbinca Povestea unui om lenes 1879 Amintiri din copilarie Popa Duhu 1883 Mos Ion Roata Ioan Roata si Cuza Voda Poveste Mos Nichifor Cotcariul Portretul scriitorului Ion Creanga a intrat in literatura cu un fond sufletesc si intellectual de origine taraneasca, format mai intai in perimetrul vietii humulestene si dezvoltat, apoi, intr-un univers rural mai larg, care, pri extindere, poate fi considerat al intrgului popor roman.
Acest fond ii va procura material operei si-si va pune amprenta asupra individualitati lui artistice, care face din Creanga scriitorul roman cel mai apropiat de spiritual creatiei folclorice.
O particularitate a omului si scriitorului este jovialitatea, semn al vitalitatii si al dragostei de oameni. Scriitorul rade pentru starni hazul, pentru a crea buna dispozitie atitudine pe care o propune ca solutie optimista de viata.
Socotit la inceput auor,, poporal, el s-a dovedit, in realitate, un artist profound original, care a creat, pornind de la folclor, o opera de neta individualitae, cu elemente caracteristice, de neconfundat, rezutat al unei inteligente artistice superioare si al unei inzestrari lingvistice remarcabile.
In galeria marilor clasici ion Creanga se distinge ca maestro al povestirii. Opera sa, sinteza spirituala a poporului nostrum ...


Fisiere in arhiva (1):

 • Ion Creanga.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Andrei Mariana - INTRODUCERE IN LITERATURA PENTRU COPII 
EDITURA PARALELA 45
Calinescu George - ISTORIA LITERATURII ROMANE. DE LA    
ORIGINI PANA IN PREZENT. BUCURESTI
FUNDATIA REGALA PENTRU LITERATURA SI              
ARTA, 1941
Dumitrescu Busulenga Zoe - ION CREANAGA, BUCURESTI , 
EDITURA,PENTRU LITERATURA 1963
Sorescu George
Ghidirmic Ovidiu - CAPODOPERE ALE LIMBII ROMANE
EDITURA DIDACTICA NOVA
CRAIOVA, 1997


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!