Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atat dupa mama Smaranda , cat si dupa tata , Stefan a lui Petru Ciubotaru , familia lui Ion Creanga descinde din Ardeal . Ion s- a nascut ca cel mai mare dintre cei 7 frati si surori , in Humulesti , jud. Neamt . A inceput sa invete carte in satul sau natal cu ,,badita ,, Vasile a Vasilcai , ,,sfios ca o fata mare ,,, apoi cu dascalul Iordache , ,,fornaitul de la strana mare ,, . Dupa ce s -a inchis scoala din sat , unchiul sau David Creanga din Pipirig , l -a trimis , impreuna cu fiul lui la scoala lui Alecu Balos din Brosteni , jud Neamt. Aici n- a stat decat o iarna . A mai urmat la scoala din Targu Neamt , unde l -a avut coleg de clasa pe filosoful de mai tarziu V. Conta , iar ,,profesor ,,pe parintele Isaia Duhu , cu numele adevarat I. Teodorescu .

Ambitioasa sa -si vada baiatul ,,popa" , Smaranda se face luntre si punte si -l trimite pe ,,Ionica" la ,,fabrica de cateheti ,, de la Falticeni (1854). Nici aici nu face prea multa isprava . Pentru a ajunge preot , mai trebuie sa frecventeze Seminarul de la Socola, langa Iasi (1855-1858). Murindu-i tatal , Creanga renunta sa termine seminarul si este numit diacon (1859). A slujit succesiv la mai multe biserici din Iasi pana in 1868 . Intre timp a mai urmat scoala normala V. Lupu din Iasi (1864-1865) , avand ca profesor de pedagogie pe T. Maiorescu .

A fost numit si institutor in Iasi (de la 1864 inainte ).

Creanga n- a avut numai atata cultura . El era autodidact , cautand sa si insuseasca cunostiintele de limba franceza si germana si in genere elemente de cultura generala . Principalul sau element de cultura insa a fost bunul simt taranesc , care nu l- a parasit niciodata .

Ca diacon Creanga isi permitea atitudini si gesturi (frecventa teatrul , impusca ciori de pe turnul bisericii, umbla in haine de oras, isi tundea parul ) care au fost socotite de ierarhia bisericeasca nepotrivite cu starea preoteasca asa ca si a pierdut postul de preot si ca raspopit si pe cel de institutor (1872). Ramas fara mijloace de trai Creanga a trebuit sa -si castige painea de toate zilele , sa deschida un debit de tutun pana ce T. Maiorescu , devenind ministrul instructiunii publice , l- a reintegrat in postul de institutor (1874) in care calitate a functionat pana la moarte . In ultimii 20 de ani a locuit in bojdeuca ,, sa din Ticaul Iasilor . Ultima decada a vietii Iui fost chinuita de epilepsie , boala mostenita de la mama sa , care o avusese in forma blanda . Cu toata boala nu si-a pierdut buna dispozitie pana la moarte care s-a intamplat in ultima zi a anului 1889 .

Creanga a fost un excelent institutor , stind sa faca interesante lectiile prin inepuizabilul sau umor . A alcatuit si a tiparit , impreuna cu alti invatatori , cateva manuale didactice foarte apreciate si extraordinar de raspandite pe acele vremuri .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Creanga.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7.5/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
969 cuvinte
Nr caractere:
5 026 caractere
Marime:
9.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
ion creanga, junimea, nuvela
Predat:
la gimnaziu
Sus!