Instanțe narative - ultima noapte de dragoste

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Orice opera literara epica instituie o relatie de comunicare specifica si presupune existenta instantelor comunicarii narative: autor, narator, personaj si cititor. Comunicare se face dinspre autor catre cititor prin intermediul naratorului si al personajelor.

Autorul este o persoana reala care-si imagineaza si scrie un text literar. Acesta cuprinde in mesajul operei sale elemente intentionate si neintentionate, latura neintentionata rezultand din nivelul sau cultural, conceptia de viata, experienta sa, etc.

Cititorul este persoana reala careia ii este destinat textul literar, text pe care il cunoaste prin actul nararii. Un cititor profesionist este criticul literar. Naratorul este o voce delegata de autor pentru a povesti intamplarile. Acesta este o proiectie fictionala a emitatorului mesajului. El relateaza dintr-un anumit unghi numit perspectiva narativa, care poate fi subiectiva, obiectiva sau impersonala. Personajul este imaginea rezultata din fantezia autorului. Este un om de hartie care comunica mesajul din interiorul operei prin replici, fapte, felul cum gandeste, relatiile cu celelalte personaje, nume, etc.

Afirmatia lui T. Vianu se concentreaza in jurul unui aspect esential in estetica romanului de tip subiectiv- adevarul operei literare, concept care isi gaseste ecoul in aspiratia spre autenticitate a noului roman. Zugravirea fidela a realitatii prin intermediul naratorului omniscient din romanul traditional este inlocuita in noua viziune de singura realitate valabila, fluxul constiintei. Afirmatia criticului N. Manolescu- naratorul este fie un personaj in carne si oase. punctul de vedere al cate unui personaj - se refera la doua tipuri de narrator din romanul modern, care nu pot coexista, insa, in cadrul aceleiasi opera literare. Astfel, naratorul personaj in carne si oase, cu biografie si psihologie proprie apare in romanul Ultima noapte, fiind reprezentat de St Ghe. Vocea neutra, dar care isi insuseste punctual de vedere al cate unui personaj ii apartine personajului-reflector, un exemplu fiind Felix Sima din romanul Enigma Otiliei de G.

Calinescu. Pentru evidentierea persp nar intr-o opera epica studiata, alegem prima partea a afirmatiei lui N. Manolesci, si anume, personajul-narator din romanul lui Cp, Ultima noapte Intr-un roman de tip subiectiv, cum este si romanul Ultima noapte de Camil Petrescu, instantele comunicarii narative prezinta anumite particularitati, cum ar fi identificarea dintre narator si personajul principal, datorita unghiului subiectiv din care sunt relatate intamplarile. Romanul Ultima noapte, aparut in 1930, este un roman modern de tip subiectiv deoarece are drept caracteristici: uniperspectivismul, naratiunea la persoana intai, timpul prezent si perfect, fluxul constiintei, memoria afectiva, construirea personajelor ale caror trasaturi se dezvaluie treptat, prin alcatuirea unor dosare de existenta, dar si autenticitatea definita ca identificarea actului de creatie cu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instante Narative - Ultima Noapte De Dragoste
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 385 cuvinte
Nr caractere:
7 451 caractere
Marime:
10.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!