Incompatibilitatea dintre fata de imparat Catalina si Hyperion

Extras din referat Cum descarc?

Dragostea lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) pentru folclorul national a fost profunda si constanta, poetul simtindu-si radacinile spirituale adanc infipte in sufletul neamului romanesc, dupa cum marturisea el insusi intr-o insemnare facuta pe marginea unui manuscris : ,,Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor, cum soarbe un nor de aur din marea de amar". Eminescu a fost fascinat de creatiile populare, culegand doine, legende si basme care l-au inspirat si i-au influentat intreaga creatie. Basmele culese au fost prelucrate si versificate, uneori modificate atat in continut, cat si in semnificatii, adaptandu-le universului sau poetic. Din culegerea folcloristului german Richard Kunisch, cuprinzand si basme populare romanesti, culese de acesta din Muntenia, Eminescu a fost impresionat de ,,Fata din gradina de aur" si de ,,Fecioara fara corp", pe care le-a versificat si le-a innobilat cu idei filozofice in doua poeme de referinta : ,,Luceafarul" si ,,Miron si frumoasa fara corp".
In esenta, povestea de dragoste din ,,Luceafarul", - subliniata prin alchimia simbolizarii in registru liric - isi configureaza identitatea si-si tensioneaza liniile de forta tocmai prin intermediul invocatiei. Fiecare dintre eroi, cu exceptia Demiurgului, se dezvaluie prin aceasta, iar faptuirile lor sunt aproape integral determinate de natura raspunsului la chemare.
Cu o exceptionala cunoastere a sufletului uman si cu o subtilitate in stare sa converteasca limpezimea in ermetic, Eminescu isi construieste poemul pe doua planuri de relationare carora apare tensiunea lirica si in acelasi timp dialectica semnificatiilor. Este vorba de planul realitatii si de cel al scenografiei onirice. Intersectarea lor are drept rezultat, intre altele, receptarea Catalinei ca punct geometric de structurii poetice (atat Hyperion cat si Catalina sunt smulsi de pe orbitele lor prin puterea de atractie a prea frumoasei fete; identitatea celor doua pasiuni este atat de diferita, iar rezultatele ispitirii atat de opuse tot datorita Catalinei, factor declansat si determinat al acestora, metamorfozele lui Hyperion si invocarile lui in absolut sunt spectacole regizate in spatiul
visului de bogatia interioara a fecioarei, fascinata in starea de veghe de stralucirea si misterul Luceafarului). Pe de alta parte, cuplul Luceafarul - Catalina, finalizat prin logodna. Si aceasta nu doar fiindca natura celor doi este atat de diferita, ci si pentru ca intre vis si realitate deosebirea este tot atat de mare ca aceea dintre astrul azurului si fiul pamantului.
Singurul spatiu in care chemarea apare reciproca este spatiul visului. Reciproca, dar nu convergenta, lipsa de consens pare a proveni din eronata decodificare a mesajului Catalinei de catre Luceafar. Fecioara, sensibilizata si tulburata ca de un zburator, prin iradierile de taina ale lumii astrale (,,Si pas cu pas pe urma ei / Alune ca-n odaie, / Tesand cu recile-i scantei / O mreaja de vapaie. // Si cand in pat se-ntinde drept / Copila sa se culce, / I-atinge mainile pe piept, / I-nchide geana dulce; // Si din oglinda luminis / Pe trupu-i se revarsa, / Pe ochii mari batand inchisi / Pe fata ei intoarsa ,,). Cuprinsa de somn si patrunsa de vis, adreseaza chemarea astrala a spiritului si o luminare a traseului existential (,,Patrunde-n casa si in gand / Si viata lumineaza").
Invocatia apare astfel nu o chemare intru iubire, ci o adanca aspiratie a gandului setos de ideal.
Hyperion ii decodifica apelurile ca pe un mesaj al iubirii. Un mesaj avand drept rezultat incendierea glacialitatii prin intermediul farmecului de exceptie al emitatorului; de aici metamorfozele, semantizate prin cunoscutele invocatii. Cu toate ca n-o declara, el recepteaza mesajul fetei exact asa cum aceasta il recepteaza pe al lui : ,,Desi vorbesti pe inteles / Eu nu te pot pricepe". Incompatibilitatea prin rostire devine semnul incompatibilitatii de fond. Fiecare dintre membrii acestui cuplu esuat in iubire, - cuplu devenit posibil doar in spatiul visului - iti dezvaluie prin invocatie nu doar deosebirile de cod, ci si pe cele de aspiratie. In fond, Catalina isi doreste accesul spre ideal, ceea ce-i destinat sa ramana o permanenta aspiratie a terestrului, in timp ce Luceafarul, strafulgerat de ispita iubirii, nazuieste nuntirea cu efemerul, in radicala si eterna contradictie cu esenta lui nemuritoare. Doua chemari care se intersecteaza in taramul de gratie al visului, acolo unde totul este posibil, dar care nu se poate intersecta niciodata in starea de veghe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incompatibilitatea dintre fata de imparat Catalina si Hyperion.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!