In Vreme De Razboi

Extras din referat Cum descarc?

Ceata de talhari este prinsa in padurea Dobrenilor. Acestia erau urmariti de trei ani pentru ca furau cai, jefuiau si omorau oameni. De curand ii facusera o vizita lui popa Iancu din Podeni.
Toata lumea credea ca popa gasise vreo comoara, deoarece averea sa crescuse mult in ultima vreme. Intr-o seara parintele Iancu a facut prostia sa ramana acasa de tot singur. Pe la doua dupa miezul noptii, iacata oaspeti negri: l-au legat, l-au schingiuit si i-au luat o groaza de bani. Peste doua saptamani arendasul de la Darmanesti si o ruda batrana au fost calcati de hoti. Baba facu greseala de a tipa si arendasul trase cu revolverul. Hotii i-au chinuit pana i-au omorat. Si de aceasta data suma furata fu insemnata.
Popa Iancu ajunge la o carciuma unde se intalneste cu d. Stavrache, fratele mai mare al acestuia. Preotul ii spune fratelui sau ca el este liderul bandei de hoti si ca jaful de la el de acasa a fost doar ca sa elimine suspiciunile.
Parintele cere ajutorul fratelui sau insa acesta il refuza. In timp ce vorbeau, afara s-au auzit deodata zgomote si batai puternice in usa pravaliei. Popa Iancu il roaga sa nu deschida insa acesta il impinge si afla ca nu sunt razesii ci un grup de voluntari condusi catre Dunare de doi sergenti si un ofiter. Dupa ce petrecerea s-a terminat neica Stavrache s-a dus la fratele sau si la tuns pana la piele, i-a taiat barba scurt si la sapunit bine, pentru a nu fi recunoscut, si dimineata l-a trimis alaturi de voluntari la Dunare.
Dupa multa vreme d. Stavrache primeste o scrisoare de la popa Iancu. El se afla acum la Plevna si era sergent, primise Virtutea militara si decoratie ruseasca. In curand Plevna avea sa fie atacata. Hangiul se mai uita o singura oara la data de pe hartie si apoi o mototoli. Scrisoarea fusese expediata cu trei zile inainte ca Plevna sa fie luata. Primarul mai stia ca voluntarii au sa fie liberati zilele acestea pentru ca razboiul se terminase.
Dupa ce se gandi o vreme la soarta ce o avu fratele sau mai mic, vazu alta scrisoare, scrisa in slova straina. Din aceea scrisoare el afla ca fratele sau murise pe front.
Capitolul II Dupa moarte parintelui Iancu toata averea sa a fost mostenita de fratele sau.
Trecusera cinci ani de la moartea fratelui sau si nimeni nu-l deranja pe hangiu in afara de fratele sau, Iancu George, care il vizita noaptea. Odata el il vazu pe Iancu intrand in han, imbracat in haine de ocnas, dupa ce trecuse peste multe obstacole doar pentru a ajunge la el. Acesta insa ii spuse sa plece, pentru ca a facut neamul de ras. Popa se conforma si pleca oftand, oprindu-se in prag pentru a spune: Nene, fa-ti pomana, da-mi o bardaca de apa. A doua zi d. Stavrache s-a dus la biserica si a aprins lumanari pentru sufletele mortilor. Hangiul aluneca tot mai des intre luciditate si halucinatie, auzind cantece de trambite, in amintirea fratelui sau.
Desi afara era o zi ploioasa de toamna, d. Stavrache iese pe prispa, intampinat de o zi ...


Fisiere in arhiva (1):

  • In Vreme De Razboi - Varianta 5
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!