In gradina Ghetsemani de Vasile Voiculescu

Extras din referat Cum descarc?

Este publicata in volumul 'Parga', aparut in anul 1921.Aceasta poezie evidentiaza o latura a liricii lui Vasile Voiculescu , si anume poezia cu continut religios.Izvorul de inspiratie pentru Vasile Voiculescu este Evanghelia Sfantului Luca..
Rugaciunea din gradina Ghetsemani are loc inaintea sosirii armatei romane conduse de Iuda ca sa-l aresteze pe Isus.
Motivul rugaciunii lui Isus in gradina Ghetsemani a constituit ca izvor de ispiratie de-a lungul timpului, mai ales in renastere.Toti cei care au scris in operele lor despre aceasta rugaciune au ascos in evidenta una din laturile personalitatii lui Isus: Isus Omul sau Isus Sfantul.
Vasile Voiculescu scoate in evidenta natura duala a lui Isus, punand accentul pe Isus Omul, care este inspaimantat de moarte(frica de moarte este specifica oamenilor).
Strofa 1 :
Isus lupta cu soarta si nu primea paharul...
Cazut pe branci in iarba,se-mpotrivea intruna.
Curgeau sudori de sange pe chipu-i alb ca varul
Si-amarnica-i strigare starnea in slavi furtuna.
In prima strofa poetul pune in lumina zbuciumul sufletesc al lui Isus Omul care se afla in apropierea morti.Acest zbucium este sugerat de termeni ca 'lupta cu soarta' sau 'se impotrivea'.'Nu primea paharul' sugereaza vointa lui Isus de a se impotrivi morti, desi el stia ca prin moarte ajunge la Tatal sau.
Inca din primele versuri poetul pune in lumina personalitatea duala a lui Isus:'sudori de sange' sugarand omenescul din fiinta lui Isus, iar 'chipu-i alb ca varul' sugereaza pe Isus Sfantul.
'Paharul' este aici o matafora ce semnifica destinul.Zbuciumul sau are prelungiri in univers:'amarnica-i strigare starnea in slavi furtuna' (Cosmicul angrenat in zbuciuml sufletesc este o latura a expresionismului).


Fisiere in arhiva (1):

  • In gradina Ghetsemani de Vasile Voiculescu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!