Imnul Sfantului Stefan Cel Mare

Extras din referat Cum descarc?

Imnul este o specie a genului liric, o creatie in versuri, in care autorul premareste, in cuvinte solemne, patria, eroii, evenimentele cruciale din viata natiunii. Vasile Alecsandri si-a dovedit inca o data prin acest imn respectul fata de trecutul de lupta si de dragoste de tara. Poezia Imn lui Stefan cel Mare este o creatie ocazionala, scrisa cu prilejul serbarii commemorative din data de 15/27 august 1871, la manastirea Putna, unde se afla si mormantul marelui domnitor, cu ocazia implinirii a patru sute de ani de la construirea manastirii.
Epitetul sfant din prima strofa proiecteaza un nimb de sacralitate asupra voievodului si asupra mormantului acestuia. Repetarea cuvantului erou accentueaza aceasta idee, sugerand o stare de maretie.
Personalitatea iesite din comun a domnitorului este scoasa in evidenta inca din prima strofa. Aceasta se deduce din urmatoarele expresii: erou al romanilor, erou sfant, sublima-ti glorie care scot in relief curajul, vitejia si dragostea de tara a voievodului. Figura marcanta a domnitorului este situata in timp si spatiu, reliefate de epitetul vechiul tau mormnat. Nici macar timpul n-a trecut in uitare maretia, ea este perpetuata de falnicii Carpati: Ca sentinele falnice, /Carpatii te pazesc/Si de sublima-ti glorie/Cu seculii spoptesc. In strofele II, III, IV, imaginea eroului este prezentata in trei perspective temporale: trecut, prezent si viitor.
Raportat la trecut, Stefan cel Mare apare ca un luptator neinfricat, viteaz si curajos. Pe langa aceste insusiri, el mai este si un om politic, un bun diplomat: Maret in sanul luptelor/Si-n pace-ai fost maret Insusirile voievodului sunt evidentiate prin intermediul antitezei: cu drag, cu dispret, al metaforei: in sanul luptelor si al epietului: maret, folosit in repetitie.
In strofa a treia, imaginea eroului este raportata la present, si in aceasta ipostaza, el devine un symbol pentru contemporanii poetului- simbolul soarelui datator de viata si de speranta, simbolul libertatii, al independentei si al increderii in viitor.
Amintirea sa ramane vesnica in sufletele tuturor romanilor, dainuind peste timp: In cer apune soarele/Stingand razele lui/Dar in a noastre suflete/In veci tu nu apui. Imaginea si insusirile eroului sunt evidentiate prin intermediul antitezei: a spune, raze, trecut, negura, viitor, a stinge, a lumina si al metaforei invocatie soare-nvingator. Raportat la viitor, Stefan cel Mare isi doreste cu ardoare unitatea tuturor romanilor, aceasta fiind singura lui mare dorinta, dovedindu-se un vizionar.
Metafora-invocatie O! mare umbra eroica! sugereaza ca amintirea sa a ramas pentru intreg poporul roman neschimbata. Aceasta metafora accentueaza si dorinta domnitorului de unitate nationala.
Strofa finala reia doua expresii din prima strofa, in care sunt situate timpul si spatial, caci aici are loc legamantul pentru cei care jura sa duca mai departe Gloria strabuna.
Acest imn ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Imnul Sfantului Stefan Cel Mare
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!