Iliada de Homer cantul I

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Timp de 9 ani grecii au asediat Troia. In al 10-lea an soseste in tabara grecilor Chryses, preot al lui Apollo Sagetatorul si ii roaga pe greci sa i-o inapoieze pe fiica lui, Chryseis care era sclava lui Agamemnon, in schimbul unei mari sume de bani. Agamemnon, insa, nu este de accord, iar preotul ii cere ajutorul lui Apollo. Acesta ii asculta rugamintea si arunca o molima asupra soldatilor. Multi greci au murit de ciuma. Eroul Ahile afla ca Apollo s-a razbunat pentru jignirea adusa preotului sau si ca va putea fi imblanzit doar daca o vor inapoia pe Chryses tatalui ei si vor jertfi 100 de boi. Ahile se cearta cu Agamemnon si cel din urma cere in schimbul sclavei sale pe Briseis, sclava lui Ahile. Agamemnon o inapoiaza pe Chryseis tatalui ei, asa ca Apollo alunga molima din tabara grecilor, dar cand Agamemnon trimite dupa sclava Briseis, Ahile ii cere ajutorul lui Zeus sa-l pedepseasca pe Agamemnon pentru jignirile aduse. Dar acesta pleaca la un ospat unde Hera ii cere socoteala pentru ajutorul ce-l va da troienilor si incep sa se certe, dar zeul Hefaistos le spune ca nu are rost sa se certe pentru niste muritori si petrecerea tine pana la asfintit cand tot Olimpul se cufunda intr-un somn linistit.

Pe Olimp, doar Zeus nu dormea dintre toti zeii si i se infatiseaza in vis lui Agamemnon si ii spune sa porneasca cu grecii o lupta impotriva troienilor.

Cand Agamemnon se trezeste porneste lupta, dar Hera, temandu-se, o trimite pe Atena pentru a o opri. Ajunsa in tabara grecilor, se duce la Ulise si ii porunceste sa-i impiedice pe greci sa paraseasca lupta.

Ulise ii indeamna pe greci sa nu ridice asediul cetatii, caci daca se vor intoarce in patrie fara sa cucereasca Troia, vor fi considerati lasi, dar batranul Nestor le vorbeste si ii indeamna sa lupte, asa ca ostenii, condusi de comandantul lor pornesc spre campul de lupta.

Iris, vestitoarea zeilor, vesteste troienilor apropierea grecilor.

Cand ostile erau fata in fata, Paris iese din randul troienilor si intreaba pe greci daca vreunul indrazneste sa se lupte cu el. Menelaos iese din randul grecilor pt. a se lupta cu el si cere, ca indiferent cine va castiga, dupa lupta sa se faca pace. Insa pentru ca nu avea incedere in Paris, el cere sa vina tatal lui, Priam, sa jure ca va duce la indeplinire intelegerea. Dupa ce Priam a facut juramintele, a inceput lupta.

Menelaos il loveste cu sulita, dar Paris scapa si apoi il loveste puternic cu spada. Ramas fara sabie, Menelaos il apuca de coif si il taraste spre greci. Dar Afodita ii vine in ajutor lui Paris si acesta scapa. Menelaos este numit invingator de catre Agamemnon.

In timp ce Paris si Menelaos se luptau, zeii erau la un ospat in palatul lui Zeus.

Luand-o in deras pe Hera, Zeus spune ca va pune capat luptei dintre troieni si greci deoarece Menelaos iesise biruitor, dar Hera il roaga pe Zeus sa o trimita pe Atena in tabara troienilor.

Luand infatisarea unui soldat, Atena se duce la Pandaros, un arcas renumit si-l indupleca sa-l doboare pe ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iliada De Homer Cantul I
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 289 cuvinte
Nr caractere:
10 860 caractere
Marime:
19.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!