Iertare De Alexandru Macedonski

Extras din referat Cum descarc?

Poezia Iertare de Al. Macedonski face parte din ciclul Psalmi moderni in care poetul se adreseaza cu ardoare divinitatii. Pacatul si mantuirea reprezinta doua teme majore ale psalmilor macedonskieni. Invocatia poetului este sincreta si tulburatoare. Acesta are constiinta propriilor vinovatii.
El cere cu umilinta iertare divinitatii pentru ca a comis un pacat omenesc: s-a indoit de puterea divina si a nesocotit sfintele mistere ascunse in fiecare atom. Verbele sugereaza printr-o puternica forta expresiva fiecare greseala comisa: m-am indoit, am ras. Poetul recunoaste ca este asemenea oricarui om, supus greselii, idee impusa prin repetarea primului si ultimului vers din strofa intai: Iertare! Sunt ca orice om. Primul vers este urmat de explicatia oferita de poet, iar ultimul apare ca o concluzie a celor enuntate deja. Nu avem de a face doar cu o enumerare a greselilor, ci exista si constiinta infaptuirii acestora, precum si asumarea lor sincera. Necredinta se manifesta in scepticismul tineresc, ca latura a naturii umane: M-am indoit de-a ta putere, / Am ras de sfintele mistere / Ce sunt in fiecare-atom. Tonalitatea devine mai grava in strofa a doua. Cu umilinta, el isi recunoaste slabiciunea: Sunt ticalosul peste care / Daca se lasa-o-ntristare / De toti se crede prigonit. Desi se simte un pacatos care isi exagereaza mereu durerea, el nu a fost parasit de Cel de Sus. Poetul incearca o adanca recunostinta fata de Puterea Divina, recunoscandu-si greselile si cerandu-si inca o data iertare: Repetitia verbului iertare cu valoare imperativa are un rol insemnat in infatisarea sentimentelor poetului: neliniste, suferinta, umilinta. Poetul isi asuma greselile omenesti sugestiv exprimate printr-o comparatie simpla: Sunt ca orice om. Refrenul: Iertare! Sunt ca orice om realizeaza o tonalitate trista, tulburatoare prin sentimentele profunde si prin sinceritatea cu care sunt exprimate.
Inversiunile accentueaza uneori prin epitete puterea divina, mare si iertatoare, spre care se indreapta ruga poetulu: sfintele mistere, a ta putere. Antiteza scoate in evidenta suferinta pacatosului prin exagerarea propriei dureri: De toti se crede prigonit. Ritmul iambic, masura variabila de 8-9 silabe, rima imbratisata si tehnica refrenului exprima convingator vibratiile rugii poetului.
Pacatul si mantuirea, iata cele doua limite intre care si situeaza drama poetului.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Iertare De Alexandru Macedonski - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!