Iarna

Extras din referat Cum descarc?

Scriitor pasoptist,elogiat de Mihai Eminescu in poezia "Epigonii" fiind considerat "regale poeziei",vasile Alecsandri este creatorul multor specii literare precum pastelul,comedia,poemul,legenda.George Calinescu apreiaza ca partea cea mai reusita din creatzia lui Alecsandri este alcatuita din pastelurile si proza sa.
Poet al anotimpurilor "bardul de la Mircesti' se simte atras in mod deosebit de peisajul iernii pe care preferea sa-l contemple din interiorul confortabil al casei de la Mircesti.Desi dupa aprecierea lui George Calinescu are temperament de soparla temandu-se d frig si iubind soarele cele mai multe oezii descriptive ofera imiginea imaculata a albului de zapada:"iarna,Gerul,Viscolul,Mezul iernii"
In pastelul "Iarna" impresioneaza tabloul static,luminos,stralucitor al planului cosmic si terestru.
Artistul concepe textul din punct de vedere compositional in doua tablouri.
Primul tablou,alcatuit din 3 catrene,surprinde relatia dintre spatial cosmic si cel terestru,in egala masura invaluite in albul nesfarsit al fulgilor d nea.
Frapeaza prezentul etern al verbului ce surprinde fenomene ale naturii:"cerne,zbor,plutesc,ninge,se imbraca,se pierd".Exista o corespondentza inter spatial cosmic sic el terestru ,legatura dintre sus si jos realizandu-se prin fulgii care "plutesc in aer ca un roi de fluturi albi".


Fisiere in arhiva (1):

  • Iarna.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!