Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scriitor de prodigioasa fecunditate, Balzac a scris Comedia umana (La comedie humaine), un ciclu insumand circa 100 de nuvele si romane in care este descrisa in detaliu societatea franceza a acelor timpuri. S-a nascut in Paris, in 1799. A mostenit temperamentul exuberant al tatalui sau, care era om de afaceri. Mama sa a fost o femeie senzitiva si energica, interesata de doctrinele mistice.

Si-a inceput cariera literara prin scrieri ce reflectau caracterul sau sentimental precum si intoxicarea juvenila cu teoretizare abstracta. Descurajat de lipsa succesului literar, Balzac a recurs la publicatii pentru a-si asigura viitorul, dar ajunge curand sa aiba datorii, de care nu mai reuseste sa scape in totalitate. Acesta a fost primul dezastru financiar din viata sa.

Primul sau roman important a fost Les chouans, bazat pe razboiul civil din regiunea Vendee din vestul Frantei, din timpul Revolutiei Franceze (1789-1799). Succesul relativ al acestui roman a fost urmat de triumful rasunator a doua romane filozofice: Pielea de sagri (1831) si Louis Lambert (1832). Aceste ultime romane i-au adus scriitorului francez o mare faima, permitandu-i sa o cunoasca pe contesa poloneza Eveline Hanska, de care se va indragosti si cu care se va casatori cu putin timp inainte de a muri.

Si-a atins intreaga maturitate creativa intre 1833 si 1835, cand a scris si publicat Le medecin de campagne (1833), Eugenie Grandet (1833), Mos Goriot (1834), Le lys dans la valee (1835). In aceasta perioada Balzac a conceput ideea unirii romanelor sale intr-unul singur.

In acest mod, el a creat un vast si viguros tablou critic al societatii franceze sub Restauratie, sesizand cu o rara intuitie raporturile social-economice existente in cadrul capitalismului premonopolist (descompunerea aristocratiei, ascensiunea burgheziei, obsesia banului). Dupa 1834 Balzac si-a scris romanele tinand cont de faptul ca acestea vor fi incluse in Comedia umana, iar o editie de 17 volume cu acest titlu a aparut intre 1842 si 1848. Introducerea in aceasta editie reflecta impactul teoriilor inovatoare ale oamenilor de stiinta francezi Jean Baptiste Lamark si Etienne Geoffroy Saint-Hilaire despre evolutia speciilor animale.

Intentia stiintifica a lui Balzac este evidenta, prin utilizarea termenului studii pentru a descrie cele 3 mari grupuri ale operei sale: Studii Analitice, Studii Filozofice si Studii asupra Conduitei. Balzac a extins ideile lui Lamark si Saint-Hilaire la caracterul si comportamentul uman, despre care el credea ca sunt determinate de catre mediu si ereditate.

Telul sau in Comedia umana a fost sa imparta speciile umane din Franta pe tipuri de caracter si comportamentele corespunzatoare intre 1789 si 1830. Acest tel a implicat un grad ridicat de realism istoric si de fapt, Balzac este adesea numit fondatorul realismului literar. Altii afirma ca la Balzac este prezent romantismul literar. O scurta studiere a romanului Mos Goriot ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Honore De Balzac
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
709 cuvinte
Nr caractere:
3 775 caractere
Marime:
918.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
scriitor, proza
Predat:
la gimnaziu
Sus!