Honore De Balzac

Extras din referat Cum descarc?

Scriitor de prodigioasa fecunditate, Balzac a scris Comedia umana (La comedie humaine), un ciclu insumand circa 100 de nuvele si romane in care este descrisa in detaliu societatea franceza a acelor timpuri. S-a nascut in Paris, in 1799. A mostenit temperamentul exuberant al tatalui sau, care era om de afaceri. Mama sa a fost o femeie senzitiva si energica, interesata de doctrinele mistice.
Si-a inceput cariera literara prin scrieri ce reflectau caracterul sau sentimental precum si intoxicarea juvenila cu teoretizare abstracta. Descurajat de lipsa succesului literar, Balzac a recurs la publicatii pentru a-si asigura viitorul, dar ajunge curand sa aiba datorii, de care nu mai reuseste sa scape in totalitate. Acesta a fost primul dezastru financiar din viata sa.
Primul sau roman important a fost Les chouans, bazat pe razboiul civil din regiunea Vendee din vestul Frantei, din timpul Revolutiei Franceze (1789-1799). Succesul relativ al acestui roman a fost urmat de triumful rasunator a doua romane filozofice: Pielea de sagri (1831)  si Louis Lambert (1832). Aceste ultime romane i-au adus scriitorului francez o mare faima, permitandu-i sa o cunoasca pe contesa poloneza Eveline Hanska, de care se va indragosti si cu care se va casatori cu putin timp inainte de a muri.
Si-a atins intreaga maturitate creativa intre 1833 si 1835, cand a scris si publicat Le medecin de campagne (1833), Eugenie Grandet (1833), Mos Goriot (1834), Le lys dans la valee (1835). In aceasta perioada Balzac a conceput ideea unirii romanelor sale intr-unul singur.
In acest mod, el a creat un vast si viguros tablou critic al societatii franceze sub Restauratie, sesizand cu o rara intuitie raporturile social-economice existente in cadrul capitalismului premonopolist (descompunerea aristocratiei, ascensiunea burgheziei, obsesia banului). Dupa 1834 Balzac si-a scris romanele tinand cont de faptul ca acestea vor fi incluse in Comedia umana, iar o editie de 17 volume cu acest titlu a aparut intre 1842 si 1848. Introducerea in aceasta editie reflecta impactul teoriilor inovatoare ale oamenilor de stiinta francezi Jean Baptiste Lamark si Etienne Geoffroy Saint-Hilaire despre evolutia speciilor animale.
Intentia stiintifica a lui Balzac este evidenta, prin utilizarea termenului studii pentru a descrie cele 3 mari grupuri ale operei sale: Studii Analitice, Studii Filozofice si Studii asupra Conduitei. Balzac a extins ideile lui Lamark si Saint-Hilaire la caracterul si comportamentul uman, despre care el credea ca sunt determinate de catre mediu si ereditate.
Telul sau in Comedia umana a fost sa imparta speciile umane din Franta pe tipuri de caracter si comportamentele corespunzatoare intre 1789 si 1830. Acest tel a implicat un grad ridicat de realism istoric si de fapt, Balzac este adesea numit fondatorul realismului literar. Altii afirma ca la Balzac este prezent romantismul literar. O scurta studiere a romanului Mos Goriot ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Honore De Balzac
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!