Previzualizare referat:

Extras din referat:

Basmul cult este o specie populara sau culta a genului epic, iar in cazul de fata, Povestea lui Harap-Alb este un basm cult. Basmul este o povestire a unor intamplari intr-un mod fantastic si neobisnuit. Dupa parerea mea, basmul s-ar putea incadra intr-o categorie alaturi de fabula, deoarece fabula scoate in evidenta multe defecte si aduce reprosuri oamenilor, prin intermediul animalelor, iar basmul este ceva fabulos. In basm putem intalni o multime de lucruri pe care nu le intalnim in cadrul unui roman, spre exemplu sau in viata de zi cu zi. Prin intermediul basmului cult, scriitorul lasa frau liber imaginatiei sale bogate si pline de idei, poate cate-o data de neinteles. Nu sunt puncte comume la fabula si basm, dar din punctul meu de vedere s-ar putea incadra intr-o categorie aparte datorita faptului ca nici basmul si nici fabula nu sunt reale si sunt bazate pe fabulos. In basmul amintit mai sus sunt anumite imprejurari prin care eroii ne pot trimite indirect aunmite idei sau lucruri asupra carora s-ar putea medita. De exemplu, neascultarea fiului de crai de catre tatal sau este un lucru des intalnit, la orice persoana, lucru care s-a sfarsit intr-un mod nefericit. Ion Creanga, poate voit sau nevoit a reusit sa faca un lucru ce intalnim in fabula, morala din fabula este aici o luare aminte la unele lucruri marunte dar importante.

Stiu ca nu trebuie sa fac comparatie intre basm si fabula, dar sunt sigur ca nu s-a mai facut o astfel de asemanare sau comparare intre cele doua genuri, iar daca s-a facut sunt si mai fericit pentru ca nu as fi singurul cu aceasta parere?.

Povestea lui Harap-Alb este un basm cult pentru ca are un scriitor cunoscut. Basmul in general se bazeaza pe anumite stereotipuri. Formula introductiva este unul dintre lucrurile esentiale si fantastice ale basmului: ,,A fost o data ca niciodata". Aceasta formula este cea peste care este cladita toata actiunea basmului. Zicala aceasta este cea care ne intampina la inceputul fiecarui basm, cea care ne introduce in starea de ireal si de fantastic, zicala care la basmul cult incepe sa lipseasca fiind inlocuita cu alte zicale care au acelasi rol. In acest sens fiind simtita prezenta si stilul diferit al fiecarui scriitor. In basm, timpul si spatiul nu sunt precizate, dar acesta formula, ,,a fost o data" arata o existenta a celor intamplate chiar daca nu este precizata exact, pentru ca al doilea termen sa vina si sa nege acea existenta,"ca niciodata". Cei doi termeni fiind urmati de un al treilea, care este compus dintr-o serie de circumstante temporale care au si ele rolul de a ne introduce in fantastic.

Aceasta stereotipie cuprinde si o formula finala, care are un rol invers fata de cea introductiva. Are sarcina de a ne scoate din starea de ireal si de fantastic si de a ne aduce inapoi la lumea reala. Aceasta formula marcheaza finalul discursului epic si posibilitatea de a propune un nou discurs.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Harap Alb.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 372 cuvinte
Nr caractere:
6 917 caractere
Marime:
10.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
harap - alb, basm, basm cult
Predat:
la gimnaziu
Sus!