Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-o zi de Santilie au cazut ploi napraznice si oamenii ziceau ca ar fi vazut un balaur negru in nori. Iar niste pasari cum nu s-au mai vazut ar fi zburat spre rasarit. Mos Leonte, cautand in cartea sa de zodii Iraclie-Imparat, a vazut ca acele pasari aduceau vesti rele de razboi. Imparatul Alb a imlinit zodiacul si a ridicat armata impotriva limbilor pagane.

Hanul Ancutei nu era totusi un han ci mai degraba o cetate de oarece avea zidurile groase de colo-pana-colo. Mos Leonte era un om inalt, crunt, cu fata brazdata. La pielea de la ochi avea numeroase riduri, dar ochil il avea aprig, obrazul cu mustata scurta parea ca radea cu tristete. Se numea comisul Ionita. Acesta avea o iapa cu trei picioare.

Mos Leonte i-a spus ca daca ar umbla noua ani tot n-ar gasi iapa ca a lui, deoarece numai pielea facea cateva parale bune. El a povestit ca, calul sau este vita nobila, din iapa pintenoaga a lui Voda Mihai Sturza. Comisul Ionita, ajuns la un boier i-a spus ca neamul lor n-a murit judecandu-se. Dansul s-a dus la Voda hotarat ca-i va face dreptate de nu sa-i pupe iapa sub coada.

Comisul i-a dat boierului sa bea vin de la Odobesti, dupa care a aruncat in poala Ancutei cateva monezi.

Ajuns la Voda Mihai Sturza Ionita s-a prezentat spunand ca el este razes de la Draganesti, insetat dupa dreptate. Acesta la aprobat pe comis dupa care l-a intrebat ce se intampla daca justitia nu era de partea sa.

Comisul Ionita i-a zis ca daca asa se intampla iapa era peste drum gata sa fie pupata nu departe de coada.

Comisul Ionita statea. Dintr-o data vine un calugar de la munte, si-a cerut scuze ca a tacut atata timp. Calugarul a spus ca a venit din porunca ecumenicului la Sf. Mitropolie si se inchina la biserica Sf. mucenic Haralambie. Dupa ce s-a prezentat, calugarul i-a narat comisului ca atunci cand o sa se intoarca in munti o sa faca o rugacine pentru comis. Ei au ciocnit pentru mos Zaharia fantanarul si pentru mos Leonte spunand ca acesta e om invatat si stie sa citeasca in cartea de zodii.

Apoi si pentru badea Gheorghita, vataful de carausi al cneazului Cantacuzin.

Parintele Gherman s-a oprit o clipa si i-a multumit Ancutei pentru vin. Scimnicul povesteste ca acolo in munti cresc putine oi si vite. Pe deasupra uneori vin ursii si le distrug mica avere. Razesul i-a spus parintelui ca daca nu ar avea atatea treburi ar veni si el la biserica Sf Haralambie. Monahul a exclamat ca l-a vazut pe Haralambie care era un arnaut domnesc. Gherman le-a mai narat ca parintele Haralambie a fost omarat pe 15 august la mosia lor. Gheorghie Leontari, tufecci basa era fratele lui Haralambie. Voda i-a ordonat acestuia sa il aduca pe fratele sau la el deoarece a facut multe plangeri. I-a mai ordonat ca in doua saptamani sa-l aduca viu, si i-a grait ca poate alege orice armata vrea. Dupa ce a iesit de la Voda, a chemat cincizeci de ostasi si a pornit la lupta. Dupa opt zile de urmarire Haralambie a aparut la casa parinteasca. El ii cere mamei sale ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hanu Ancutei - Varianta 12
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 833 cuvinte
Nr caractere:
15 700 caractere
Marime:
19.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!