Grigore Vieru

Extras din referat Cum descarc?

Poetul Grigore Vieru, s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererita de pe malul stang al Prutului, fostul judet Hotin, in familia de plugari romani a lui Pavel si Eudochia Vieru.
1957 Debuteaza editorial (fiind student) cu o placheta de versuri pentru copii, Alarma, care este apreciata drept un inceput bun.
1958 Absolveste Institutul Pedagogic Ion Creanga din Chisinau, Facultatea Filologie si Istorie. Din cauza lipsurilor materiale este nevoit sa abandoneze periodic cursurile. Apare a doua culegere de versuri pentru copii, Muzicute. 1960 8 iunie. Se casatoreste cu Raisa, profesoara de romana si latina. Se naste primul copil al familiei Vieru - Teodor.
1961 La editura Cartea Moldoveneasca ii apar doua plachete de versuri pentru copii: Fat-Frumos curcubeul si Buna ziua, fulgilor!. 1963 Apar doua carti pentru copii: Multumim pentru pace (versuri) si Fagurasi (versuri, povestiri si cantece). 1965 Prefatat de Ion Druta, apare volumul Versuri pentru cititorii de toate varstele, volum pentru care i se acorda Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967). La 29 iunie se naste al doilea fiu, Calin.
1967 La editura Lumina i se tipareste culegerea pentru copii Poezii de seama voastra. Revista Nistru publica poemul Barbatii Moldovei cu o dedicatie pentru nationalistul Nicolae Testimiteanu. Intregul tiraj este oprit, dedicatia scoasa.
1968 Se produce o cotitura logica in destinul poetului, consemnata de volumul de versuri lirice Numele tau, cu o prefata de Ion Druta. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. In chiar anul aparitiei devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu.
Asemenea dedicatii apar pentru prima oara in lirica basarabeana post-belica. 1969 Tipareste Duminica cuvintelor la editura Lumina cu ilustratii de Igor Vieru, o carte mult indragita de prescolari, care a devenit obligatorie in orice gradinita de copii.
1970 Editura Lumina scoate de sub tipar Abecedarul, ai carui autori sunt Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru.
S-a dat o lupta apriga de cativa ani pentru aparitia lui, lupta in care s-a angajat si invatatorimea basarabeana, lucrarea fiind considerata nationalista de catre autoritati. Apare volumul selectiv de versuri pentru copii Trei iezi. La numai cateva zile dupa aparitie, in urma unui denunt, este retras din librarii pentru poemul Curcubeul in care s-a gasit ascuns - Tricolorul Romanesc.
1971 La editura Cartea Moldoveneasca, in colectia Miorita, apare placheta Versuri, cu o prefata de George Meniuc.
1973 Grigore Vieru trece Prutul In cadrul unei delegatii de scriitori sovietici. Participa la intalnirea cu redactorii revistei Secolul XX: Dan Haulica, Stefan Augustin ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Grigore Vieru
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!