Gramatica Limbii Romane Acordul

Extras din referat Cum descarc?

Este o forma de exprimare a unui raport sintactic in care termenul 1 impune termenului 2 categoriile gramaticale morfologice comune (gen, numar, caz, persoana). Acordul gramatical consta in potrivirea formala a doi termeni pe baza categoriilor gramaticale comune.
Acordul P cu S: P. V. exprimat prin verbe la diateza activa si reflexiva sau prin locutiuni verbale ale caror verbe sunt la aceste diateze se acorda cu S in persoana si numar: Ex.: Elevul (pers. a III-a, singular) canta (persoana a III-a, singular). Elevul se gandeste (idem) Noi bagam de seama ca. (idem) In cazul P. V. exprimat prin vb. la diateza pasiva distingem: a) acordul vb. auxiliar in persoana si numar cu S.
b) acordul vb. de conjugat aflat in forma participiala in gen, numar, caz cu S.
Ex. Lectiile (N. feminin, plural) erau citite (N., feminin, plural) de elevi.
Acordul P cu S explica/fundamenteaza raportul sintactic de interdependenta (inerenta) ce se stabileste intre S si P (v. raportul sintactic). Acordul A adjectival, numeral si al E. P. S/adj. participial cu subst. sau pron. determinat. Ex. Acesta este un elev inteligent. /Aceasta este o eleva inteligenta.
masc. singular fem. singular Acordul articolului cu substantivul pe care-l insoteste a) artic. hotarat (elevul, eleva). b) artic. nehotarat (un elev, o eleva). c) artic. posesiv genitival (carte a elevei/caiet al elevei) (acordul stabilit intre posesor/obiectele posedate; ex. parc ale carui alei/parc a carui alee). d) artic. demonstrativ adjectival (fata cea harnica/baiatul cel harnic). Acordul dupa inteles Consta in modificarea formei P dupa sensul S si nu dupa forma gramaticala a acestuia.
Ex.: O parte plecasera mai repede (subst. parte, multime exprima mai multe fiinte). O multime ajunsesera mai repede.
Acordul prin atractie Este o forma de acord, care consta in modificarea formei P dupa elementul aflat in imediata lui apropiere si nu dupa forma S.
Ex. Un stol de vrabii au venit. (acord gresit/corect a venit). Trei mii de lei este o suma. (acord gresit/corect sunt o suma. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Gramatica Limbii Romane Acordul
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!