Gramatica limbii române acordul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este o forma de exprimare a unui raport sintactic in care termenul 1 impune termenului 2 categoriile gramaticale morfologice comune (gen, numar, caz, persoana). Acordul gramatical consta in potrivirea formala a doi termeni pe baza categoriilor gramaticale comune.

Acordul P cu S: P. V. exprimat prin verbe la diateza activa si reflexiva sau prin locutiuni verbale ale caror verbe sunt la aceste diateze se acorda cu S in persoana si numar: Ex.: Elevul (pers. a III-a, singular) canta (persoana a III-a, singular). Elevul se gandeste (idem) Noi bagam de seama ca. (idem) In cazul P. V. exprimat prin vb. la diateza pasiva distingem: a) acordul vb. auxiliar in persoana si numar cu S.

b) acordul vb. de conjugat aflat in forma participiala in gen, numar, caz cu S.

Ex. Lectiile (N. feminin, plural) erau citite (N., feminin, plural) de elevi.

Acordul P cu S explica/fundamenteaza raportul sintactic de interdependenta (inerenta) ce se stabileste intre S si P (v. raportul sintactic). Acordul A adjectival, numeral si al E. P. S/adj. participial cu subst. sau pron. determinat. Ex. Acesta este un elev inteligent. /Aceasta este o eleva inteligenta.

masc. singular fem. singular Acordul articolului cu substantivul pe care-l insoteste a) artic. hotarat (elevul, eleva). b) artic. nehotarat (un elev, o eleva). c) artic. posesiv genitival (carte a elevei/caiet al elevei) (acordul stabilit intre posesor/obiectele posedate; ex. parc ale carui alei/parc a carui alee). d) artic. demonstrativ adjectival (fata cea harnica/baiatul cel harnic). Acordul dupa inteles Consta in modificarea formei P dupa sensul S si nu dupa forma gramaticala a acestuia.

Ex.: O parte plecasera mai repede (subst. parte, multime exprima mai multe fiinte). O multime ajunsesera mai repede.

Acordul prin atractie Este o forma de acord, care consta in modificarea formei P dupa elementul aflat in imediata lui apropiere si nu dupa forma S.

Ex. Un stol de vrabii au venit. (acord gresit/corect a venit). Trei mii de lei este o suma. (acord gresit/corect sunt o suma. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gramatica Limbii Romane Acordul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
342 cuvinte
Nr caractere:
1 825 caractere
Marime:
7.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!