George Calinescu Viata Si Opera

Extras din referat Cum descarc?

George Calinescu s-a nascut la 19 iunie 1899 in Bucuresti. Studii liceale la Iasi si Bucuresti. Debuteaza cu versuri in revista, Sburatorul (1919). Dupa absolvirea Facultatii de litere isi continua studiile la Scoala romana din Roma. Functioneaza ca profesor de liceu la Timisoara si Bucuresti. Editeaza revistele, Sinteza (1927) si, Capricorn (1930). Codirector, in 1933, la, Viata romaneasca. Isi ia doctoratul la Iasi, in 1936, cu o teza despre Avatarii faraonului Tla, manuscris eminescian. Conferentiar la Universitatea din Iasi, apoi, din 1945, profesor la Universitatea bucuresteana. Membru al Academiei Romane (1949). Director al Institutului de istorie literara si folclor din Bucuresti. G. Calinescu face parte din seria scriitorilor de formatie enciclopedica, ale caror personalitate si activitate plurivalenta este coplesitoare. Opera lui G. Calinescu este unitara, in sensul ca aceleasi modalitati estetice circula de la proza la istorie literara, de la critica la poezie, intr-un univers literar coerent. Criticul este dublat de creator, de artist. Conform principiului ca: a intelege inseamna a crea din nou, a reproduce in tine momentul initial al operei, Calinescu incearca sa fondeze o metoda critica similara creatiei; avand permanent in vedere procesul istoric, viseaza pe marginea textelor si le duce mai departe ideea si mesajul, aratand ceea ce ar fi putut deveni cartea. G. Calinescu a fost poet, romancier, dramaturg, eseist si istoric literar.
Teoriticianul a subliniat ca tipurile clasic si romantic nu sunt absolute, puritatea lor este inexistenta in relitate. Criticul porneste de la poezie pentru a -si exprima punctul de vedere estetic, pentru a defini, universul poeziei, dar descinde in poezie din sfera culturii. Lirica lui este romantica, dar este in egala masura clasica si moderna. Poezia incanta prin muzica, intelectualitate si cultura: Canoanele cunosc cum sa te fac Hexarca / Venerei cipriote, / Am comentat adanc pe marele Petrarca / Si pe batranul Goethe (Epitalam). Umorul disimulat, sentimentul iubirii, variatiile pe teme clasice se realizeaza toate in lumina unei pasiuni lucide. G. Calinescu vine in literatura romana din literatura univesala, avand convingerea ca unui critic si unui istoric literar, pe langa pregatirea de specialitate si filozofica, ii este necesara cunoasterea in adancime macar a unei literaturi straine. Numai astfel se pot raporta valorile nationale in contextul literaturilor lumii sau numai astfel este posibila o ierarhizare a valorilor.
Impresia pe care o da literatura lui G. Calinescu, in totalitatea ei, este de opera armonioasa, creatie a unui, scriitor total. Ca elemente de corespondenta, precum si ca trasaturi specifice operei calinesciene in general, care dau unitate acesteia, pot fi enumerate: 1) circulatia mijloacelor artistice si a procedeelor de disociere de la roman la istorie literara ...


Fisiere in arhiva (1):

  • George Calinescu Viata Si Opera - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!