Frunza Verde Magheran

Extras din referat Cum descarc?

Vasile Alecsandri (1818-1890) este un reprezentant de seama al generatiei de scriitori de la mijlocul secolului trecut , despre care Mihail Sadoveanu spunea : "Incepand din preajma anului 1840 , vreme de jumatate de veac ,Vasile Alecsandri a intruchipat in sufletu-i generos si a exteriorizat cu marele-i talent toate aspiratiile neamului nostru". A scris poezii, nuvele, note de calatorie, comedii. Admirator al folclorului national, a alcatuit culegeri de literatura populara. Cele mai importante dintre ciclurile si volumele sale de poezii sunt :"Pasteluri","Legende", "Doine si lacramioare" , "Ostasii nostri" .
Doina "Frunza verde magheran" face parte din volumul "Poezii populare ale romanilor". Primul titlu al acestei poezii a fost "Mehedinteanul".
Titlul reprezinta o formula -refren specifica oralitatii. Este alcatuit din doua substantive:"frunza", ,,magheran" si adjectivul ,,verde". Punctele de suspensie nu prezinta o pauza in vorbire , acestea au rol in planul sentimental intensificand emotiile eului liric.
Doina este o specie a genului liric popular , in care sunt exprimate cele mai profunde si mai variate sentimente ale sufletului omenesc. 
Doina este alcatuita din doua parti al caror prim vers este reprezentat de formulele refren :"frunza verde magheran" si "frunza verde paducel". Fiecare parte se incheie cu un catren in care este exprimata dorinta de a-si implini destinul.
Poezia incepe cu formula refren "frunza verde magheran". Protagonistul este eul liric haiduc fapt atestat de prezenta verbelor la persoana intai "sunt", "sa fiu","sa fac", "sa am" si a pronumelui reflexiv "ma". 
In aceasta strofa eul liric isi mentioneaza originea :"mehedintean" si varsta exprimata printr-un diminutiv:"voinicel" ce ii arata tineretea .


Fisiere in arhiva (1):

  • Frunza Verde Magheran.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!