Folclorul Copiilor

Extras din referat Cum descarc?

Frumusetea limbii si puterea vie a imaginilor se gasesc in carti ale trecutului si in creatia anonima a folclorului spre care ne indreptam mereu cu interes si dragoste si pe care le-am invatat de la dascalii nostri de limba romana. Fara limba pe care parintii nostri ne-au transmis-o din prima clipa de viata, n-am putea exista ca fiinte cuvantatoare, ca popor vrednic si plin de demnitate din punct de vedere intelectual. Folclorul reprezinta o parte a culturii nationale a unui popor, reflectand in modul cel mai direct profilul spiritual si talentul artistic al unei natiuni.
Asadar creatiile copiilor pastreaza o straveche modalitate de comunicare si exteriorizare artistica, radacini stravechi in viata colectiva care precede nasterea limbilor vorbite si a limbajului muzical. Folclorul reprezinta o forma de manifestare a poporului in care se reflecta existenta materiala si spirituala a acestuia in creatii artistice ca: muzica, dans, poezie, teatru, arte plastice s. a.
Traditiile folclorice ale copiilor pot constitui primul pas catre cunoasterea muzicii, dansului, educatiei fizice, artei plastice si decorative. Acompaniamentul este predominant ritmic, corporal- batai din palme, picioare, sau instrumental- cu obiecte sonore, instrumente muzicale care imbogatesc atmosfera de joc. Folclorul copiilor contribuie mult la dezvoltarea educatiei estetice, in cultivarea aptitudinilor si a capacitatilor de a cunoaste realitatea, invatand pe calea acestor creatii artistice sa simta frumosul, sa capete o atitudine civilizata in relatiile cu ceilalti. Aceasta categorie literara exista ca o ramura distincta a literaturii romane universale, in ea incluzandu-se productiile artistice realizate chiar de copii.
"Folk" inseamna " popor", iar "lore" inseamna "stiinta, intelepciune". Deci " folclor" inseamna intelepciunea unui popor. Prin definitie folclorul este o parte semnificativa a literaturii care cuprinde totalitatea creatiilor literare ce se caracterizeaza prin oralitate, sincretism, traditionalism, autor anonim, spirit colectiv, el constituind asa numita literatura nescrisa, produs al gandirii si simtirii oamenilor simpli.
,,Zbenguindu-te cu copii, joaca-te cu ei, ca numai prostii sunt seriosi" remarca George Calinescu. Romanul stie sa rada, stie ce e gluma. Copilaria reprezinta impletirea valorilor vietii: binele, frumosul, dragostea, fericirea, increderea, intelegerea.
Folclorul copiilor oglindeste o serie de trasaturi specifice dezvoltarii copiilor pe diferite etape de varsta. Copiii nostri au un folclor bogat si diversificat. El se caracterizeaza prin bogatie lingvistica si frumusete poetica. Copiii au capacitatea de a compune si a improviza texte scurte, dialoguri, refrene. Cu silaba sau cuvinte care se repeta, cu inlocuiri sau adaugiri de sunete.
Folclorul copiilor se contureaza ca un gen universal care a luat nastere in mod firesc la o varsta foarte frageda cand jocul este preocuparea principala a activitatii copiilor.
Prin cantece, jocuri, creatii folclorice copii iau contact cu mediul inconjurator, incercand sa-l cunoasca. Anumite creatii folclorice ii familiarizeaza pe copii cu diferite fenomene si obiecte din mediul inconjurator, cu lumea animala si vegetala cu care cei mici sunt in contact in primii ani de viata- etapa importanta in dezvoltarea lor intelectuala. Pana la zece ani copilul cere sa se joace si cererea lui este fondata din punct de vedere biologic. El vrea sa se joace cu orice. In acest fel el ajunge sa se joace si cu cuvantul. Astfel ajunge sa cunoasca subtilitatile limbii materne, isi insuseste muzicalitatea ei si ceea ce metaforic se numeste sufletul limbii.
Prin intermediul acestui gen isi exprima bucuriile, supararile, dorintele, parerile personale.
In ceea ce priveste vechimea jocurilor de copii la romani, cea dintai indicatie cunoscuta este cea a lui Del Chiaro Fiorentino: ,, sa nu se para de prisos cetitorului ca voi descrie jocurile copilaresti ale valahilor, caci va vedea in ele inca o dovada ca ei sunt urmasii vechilor colonisti, lasati de Traian dupa cucerirea Daciei, si care au transmis generatiilor, pana in ziua de astazi, aceleasi jocuri ca: mingea, bazaita, de-a caii, scrancobul, baba-oarba si altele."
Del Chiaro vede in jocurile de copii o dovada a originii latine a valahilor si a dainuirii lor fara intrerupere, pe pamantul vechii Dacii, pana azi.
Din folclorul copiilor fac parte: jocuri, cantece-formula, recitativele-numaratori, strigaturi, proverbe, zicatori, descantece.
Un loc foarte important il ocupa recitativele-numaratori. Sunt nelipsite la jocurile practicate cel mai frecvent de copii. Recitativele-numaratori sunt introduse in jocuri parcurgand cativa pasi:
- un copil propune o anumita numaratoare la inceputul jocului;
- copiii accepta sau nu ;
- propunerea este pusa in aplicare;
- liderul incepe numaratoarea in sensul acelor de ceasornic;
- textul recitat intaia data se opreste la unul dintre copiii care este ales sa indeplineasca un anume rol si este scos afara din numaratoare;
- numaratoarea se repeta pentru eliminarea sau distribuirea altor roluri.
Textele numaratorilor sunt cuvinte si silabe imbinate armonios intre ele si care de obicei se repeta pentru mentinerea rimei.
Exemple de numaratori:
a) ,, Sade gasca pe gunoaie b) ,, Ala, bala, portocala
Si numara la ciotoaie: Iesi badita la portita,
Unu, doi, trei, patru, cinci, Ca te-asteapta Talion,
Tata cumpara opinci; Talion, fecior de domn.
Cumpara si-o portocala, Cu tichie de franghie
Dumneata sa iesi afara!" Cu pana de ciocarlie
Da-n deal, da-n vale
Da-ntr-o floare mirositoare
Cioc, boc, treci la loc!"
Rolul numaratorilor este de a imbogati vocabularul copiilor, de a dezvolta memoria.
Numaratorile oglindesc receptivitatea la nou, pastrarea unor elemente de viata arhaica. Imbina teme si motive diverse. Universul tematic este foarte larg. Se refera la activitatile lor de fiecare zi, placerea copiilor.
In unele numaratori numerele isi modifica forma, primesc alte terminatii, ori sunt inlocuite cu alte cuvinte, cu sau fara sens, pastrandu-se numarul lor pana la zece.
,, Unica, Mingala,
Doica, Opotu,
Treica, Clopotu,
Patrica, Dorobant,
Tingala, Clant."


Fisiere in arhiva (1):

  • Folclorul Copiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!