Fluture, tu - Tudor Arghezi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia "Fluture, tu" de Tudor Arghezi este o opera lirica, surprinzand imaginea unui fluture. Este, deci, o descriere in versuri.

Tudor Arghezi a fost atras si fascinat de universul mic, de lumea marunta a plantelor si gazelor. Una din marile teme ale creatiei argheziene este numita sugestiv poezia "boabei si a faramei".

Titlul poeziei , o structura nominala, alcatuita dintr-un substantiv si un pronume, ambele in cazul vocativ, cuprinde tema poeziei si orienteaza discursul liric. De asemenea, observam adresarea directa a eului liric.

Poezia este structurata in trei strofe, inegale ca numar de versuri: prima strofa este o octava (strofa alcatuita din opt versuri), a doua o tertina (strofa alcatuita din trei versuri), iar a treia un catren (strofa alcatuita din patru versuri).

Incipitul reia titlul, intr-o introgatie retorica: "Fluture, tu, pe unde prin perdea/ Putusi intra-n chilia mea?", fixand o coordonata spatiala ("chilia"). Urmatoarea interogatie retorica: "Ce stiri mi-aduci din primavara,/ Frumosule de catifea solara?" surprinde o coordonata temporala: primavara. Substantivul obtinut prin conversiune, din adjectivul "frumos" asociat cu sintagma "catifea solara" este o constructie care pune in evidenta o trasatura a fluturelui: gingasia acestuia, asemanatoare catifelei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fluture, tu - Tudor Arghezi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
524 cuvinte
Nr caractere:
3 123 caractere
Marime:
7.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
poezie, tudor arghezi
Predat:
la gimnaziu
Sus!