Floare albastra, de Mihai Eminescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihai Eminescu a fost si este cel mai mare poet si scriitor roman. S-a nascut la 15 ianuarie 1850 la Botosani, in familia unui mic proprietar de mosie. Tatal sau, Gheorghe Eminovici, avea o colectie de lucrari literare nationale si straine, poetul a atins mina de timpuriu in praful acestor carti si a facut din dragoste catre ele o patima nobila si nestinsa.

Eminescu este omul deplin al culturii romanesti si un ,,uomo universale", cunoscind in adincime astronomie, filozofie, matematica, fizica, sociologie.

Eminescu s-a stins din viata la o virsta foarte frageda, dar in decursul acelor citiva ani traiti a reusit sa aduca la lumina zilei opere de inalt pret si valoare, cum ar fi: romanul ,,Geniul pustiu", nuvela filozofica ,,Sarmanul Dionis", povestea ,,Fat-Frumos din lacrima" s.a.

De-a lungul vietii , Eminescu a scris poezii filozofice precum ,,Luceafarul", ,,Scrisoarea I", poezii de inspiratie folclorica sau mitologica ,,Revedere", poezii ce au ca tema natura-,,Sara pe deal", ,,Lacul", sau iubirea- ,,Floarea albastra".

Publicata in revista ,,Convorbiri literare", poezia ,,Floarea albastra" constituie primul mare semn al operei viitoare.

Poezia apartine genului liric,ca specie literara este idila, fiind ilustrata prin imagini artistice si figuri de stil, tablouri din natura si puternice trairi interioare, cu predilectie sentimente de dragoste.

,,Floarea albastra" are la baza tema iubirii si a naturii, aspiratia poetului spre iubirea ideala, spre perfectiune, care nu se poate implini.

Ideea centrala exprima tristetea si nefericirea omului de geniu pentru imposibilitatea implinirii cuplului erotic.

Titlul poeziei este alcatuit din doua sintagme ,,floarea",reprezentind efemeritatea, delicatetea, fiinta care pastreaza dorintele si ,,albastru", simbolizind infinitul, departarile marii si ale cerului. Eminescu reprezinta in titlu femeia ideala.

In structura poeziei se dinsting doua parti structurate pe doua planuri si anume:ideea cunoasterii absolute ( cuprinsa in primele trei strofe) si aceea a cunoasterii terestre (strofele 5-13). Cele doua ipostaze sunt despartite de reflectiile poetului din strofa a IV-a.

Poezia este alcatuita sub forma de monolog intrerupt de dialog.

Versificatia este trohaica, rima imbratisata, masura de 7-8 silabe.

In ,,Floarea albastra", Eminescu evoca amintirea unei povesti ce a esuat din cauza confuziei barbatului asupra cailor omului de a fi fericit.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Floare albastra, de Mihai Eminescu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
778 cuvinte
Nr caractere:
4 081 caractere
Marime:
9.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Mihai Eminescu, poezie, comentariu, Comentariu literar
Predat:
la gimnaziu
Sus!