Felix și Otilia - Cuplul adolescentin visat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iubirea este un sentiment ce nu poate fi definit in cuvinte. Este un sentiment care ne face mai buni, mai intelegatori, chiar cu noi insine. Prin intermediul iubirii ne putem exprima si, in acelasi timp, putem fi intelesi deoarece nu exista om ce nu cunoaste acest sentiment. Iubirea poate fi de mai multe feluri: iubirea de semeni, fata de Dumnezeu, de parinti, de rude, de prieteni etc. Iubirea este o forta atat de puternica, incat realizarea ei consta intr-un amplu proces de formare si de cunoastere.

Referindu-ne la cuplul pe care il intalnim in "Enigma Otiliei" de George Calinescu - Felix si Otilia - acestia sunt personajele centrale ale acestui roman, care dau o nota de modernitate romanului si in jurul carora graviteaza ceilalti membrii ai mediului de la inceputul secolului douazeci, aflati sub influenta covarsitoare a banului. "Enigma Otiliei" este un roman balzacian, un roman al paternitatii esuate (pentru ca cele doua personaje se vor descurca, pana la urma, singuri in viata) si nu numai. Majoritatea personajelor din roman sunt conduse de anumite instincte: instinctul nonpaternitatii (Felix si Otilia), instinctul avaritiei (mos Costache), instinctul inavutirii (Stanica Ratiu), instinctul posesiunii nelimitate (Aglae si Aurica) etc.

G. Calinescu si-a conturat foarte bine personajele, pe care le-a incadrat in anumite tipare caracteriologice. Astfel, Felix Sima este tanarul onest care isi cauta, cu multa insistenta, un drum in viata. Inca de la inceputul romanului, autorul ni-l descrie in mod direct: "Uniforma neagra ii era stransa bine pe talie, ca un vesmant militar, iar gulerul tare si foarte inalt si sapca umflata ii dadeau un aer barbatesc si elegant. Fata ii era insa juvenila si prelunga, aproape feminina din pricina suvitelor mari de par ce-i cadeau de sub sapca, dar coloarea maslinie a obrazului si taietura elinica a nasului corectau printr-o nota voluntara intaia impresie". El are optsprezece ani, este fiul doctorului Iosif Sima - fratele sotiei lui Constantin Giurgiuveanu - fost medic militar, care a murit cu un an in urma. Iosif Sima, fiind si el vaduv de "vreo zece ani", si-a tinut baiatul mai mult in pensionate si in internate. In urma terminarii studiilor la Liceul Internat din Iasi, vine in 1909, la Bucuresti, la tutorele sau, unchiul Constantin Giurgiuveanu, cu dorinta de a urma Facultatea de Medicina.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Felix si Otilia - Cuplul adolescentin visat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 285 cuvinte
Nr caractere:
5 921 caractere
Marime:
13.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Felix si Otilia, george calinescu
Predat:
la gimnaziu
Sus!