Familia Lexicala Derivare Compunere

Extras din referat Cum descarc?

O definitie generala a familiei lexicale este: multimea cuvintelor derivate, cu un radical comun si inrudite semantic.
Partea a doua a definitiei este foarte importanta pentru ca elevii au tendinta sa grupeze cuvintele in familii lexicale, doar dupa segmentul comun (radicalul sau radacina). Din cauza aceasta, apar impreuna cuvinte ca: alb, albastru, albanez., ignorandu-se faptul ca familia lexicala cuprinde cuvinte inrudite ca sens.
O familie lexicala contine cuvinte diferite ca valoare gramaticala, care pornesc de la un cuvant de baza.
Cuvantul de baza se poate mentine sau nu cu forma intreaga, in paradigma familiei, adica se poate identifica intotdeauna cu radicalul/ cu radacina.
Cand cuvantul de baza se trunchieaza de-a lungul derivarii, inseamna ca din el ramane doar un radical (radacina). Radicalul poate suferi mici alterari: tara (tar-/ tar-); scoala (scoal-/ scol-), dar nu va fi niciodata inlocuit. La radical se adauga afixele (prefixe si sufixe). Prefixele se alipes inaintea radicalului; sufixele in urma acestuia.
Fiecare derivat in parte este un cuvant nou creat, a carui clasa morfologica (lexico-gramaticala) poate sa difere de clasa cuvantului de baza.
Pe parcursul derivarii, filiatia cuvintelor demonstreaza ca nu toate unitatile lexicale deriva direct din cuvantul de baza; unele deriva din derivate anterioare.
Sa analizam componenta a doua familii lexicale, pentru exemplificare: cruce crucis  < cruce + suf. -is incruci < in + cruci incrucit < incruci + suf. - (i) t incrucisa < in + crucis + suf. -a incrucisator < incrucisa + suf. -ator, etc.
scoala scolar < scoala + suf. -ar scolarime < scolar + suf. -ime scolaresc < scolar + suf. -esc scolarita < scolar + suf. -ita In familia lexicala a cuvantului scoala intra si imprumuturile neologice analizabile, scolariza, si scolaritate.
Familia lexicala cuprinde si cuvinte compuse care contin cuvantul de baza al familiei respective.
Astfel, cal-de-mare intra in familia lexicala a cuvantului cal precum si in cea a cuvantului mare. In schimb, nu va intra calare care va fi cuvntul de baza al altei familii: calari, calarie, calarime, calaresc, calaras.
Sunt excluse din familia lexicala si expresiile.
Familia lexicala mai selecteaza si cuvinte care isi schimba valoarea morfologica (frumos = adj.; frumos = adv.
). Deci, aceste cuvinte intra in familie de doua ori: ca adjectiv si ca adverb. Derivarea cu prefixe De regula, prefixele nu schimba clsa morfologica a cuvintelor pe care le creaza: sters -nesters; face - desface. O greseala tipica in scoala este decelarea prefixului *im-, la cuvintele unde prefixul in- a suferit o modificare fonetica. Analiza corecta a acestor cuvinte este: imbarbata < in + barbat + suf. -a imbelsugat < in + belsuga + suf. - (a) t impaciui < in + pace + suf. -ui imblanzi < in + bland + suf. -i Dictionarul explicativ vine in sprijinul oricarui elev care vrea sa se lamureasca in aceasta ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia Lexicala Derivare Compunere
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!