Fabula Cainele Si Catelul

Extras din referat Cum descarc?

Poet al timpului sau, dornic de schimbari sociale, de izgonire a tiraniei si de instaurare a dreptatii, Grigore Alexandrescu (1814-1885) isi exercita spiritul combativ in poezia si proza de calatorie. El lupta cu mijloacele puse la indem ana de satira si mai ales de fabula cu scopul de a indrepta relele intocmirii sociale fiind considerat unul dintre marii fabulisti romani.
A apelat la modele clasice precum: La Fontaine, Voltaire si Krilov, izbutind totodata sa fie original in multe fabule: Cainele si catelul, Boul si vitelul, Lupul Moralist.
In aceste adevarate comedii satirice in miniatura, inclinatia spre teatru a lui Grigore Alexandrescu este evidenta. Fabula, ca specie literara, este o creatie epica in versuri sau in proza, in care autorul, prin intermediul animalelor, plantelor sau obiectelor personificate, satirizeaza defecte sau moravuri omenesti cu scopul de a le indrepta.
Dulaul Samson critica mandria desarta a celor mai putin puternici si pledeaza pentru egalitate. El aduce in discutie exemplul tarilor civilizate si propriul sau exemplu. Catelul Samurache isi exprima aprobarea. Dulaul il jigneste si il ameninta pe catel explicandu-i adevaratul sens al egalitatii.
Morala este simpla: Nu trebuie sa dam crezare spuselor celor puternici, care doresc egalitatea numai cu cei mai puternici decat ei.
Ceea ce constituie esentialul acestei fabule este tipologia personajelor. Samson simbolizeaza dorinta de parvenire vadita in discursul nesincer prin care cauta sa-i impresioneze pe ascultatorii sai. Minciuna il ajuta sa-si sustina ideile si pozitia. Afisand o falsa modestie, el cauta sa atraga multimea de partea sa, vrand sa-i convinga pe cei simpli, care nu cunosc bine situatia si pot fi usor manevrati si pacaliti de falsii politicieni.
Samurache este cel care cade prada primul ipocriziei si falsitatii lui Samson. Naiv si increzator, el este atras de cuvintele promitatoare ale dulaului care latra foarte tare. Numele lui Samurache sugereaza un om slab, naiv, care greseste numai in masura in care crede promisiunile mincinoase ale lui Samson si nu asteapta sa vada faptele acestuia care sa-i probeze cuvintele.
Al treilea personaj este un bou oarecare, un personaj neutru, care nu intervine in discutie. El asculta cu nepasare cuvintele lui Samson si faptul ca nu participa la discutie, poate demonstra ca reprezinta clasa nobililor, dar nu prin nastere, asa cum sunt vechii boieri: lupii, ursii si boii, pe care Samson ii dispretuieste.
Morala este simpla: dulaul dorea egalitate cu cei mai puternici decat el, iar in fata celor slabi dorea sa mentina diferenta de pozitie sociala, ca o certificare a puterii sale.
Aceasta creatie, bazata pe dialog, are caracterul unei mici scenete. Naratiunea este realizata prin succesiunea de secvente care tin de intaplarea petrecuta in lumea animalelor.
Dialogul insa ramane modul de expunere dominant si principalul mijloc de caracterizare a personajelor. Replicile vii ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Fabula Cainele Si Catelul - Varianta 4
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!